Connect with us

ZE-DO KANTON

Proteklog vikenda u Zenici realizovan projekat „Dani urgentne medicine“

25.09.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Na Medicinskom fakultetu u Zenici, proteklog vikenda, realizovan je projekat pod nazivom „Dani urgentne medicine“. U okviru ovog projekta upriličen je niz edukativnih predavanja i radionica, kojima su rukovodili istaknuti stručnjaci iz oblasti hitne medicine i medicinskih nauka.

„Dani urgentne medicine“ realizovani su zahvaljujući predanosti i stručnosti osoblja Odjela urgentne medicne Kantonalne bolnice Zenica. Ovaj inovativni projekat  nastojao je unaprijediti razumijevanje i praksu hitne medicinske njege i zaštite.

Osnovna ideja za njegovu realizaciju je proizašla iz kontinuiranog kontakta sa ljekarima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, službama hitne medicinske pomoći i njihove želje da nauče nešto novo u sferi medicine.

-Nama je cilj da uključimo sve zdravstvene profesionalce u edukaciju i da na što bolji način pokušamo da podijelimo znanja sa kolegama, kako bi u konačnici na što kvalitetniji način pomogli zdravstvenoj njezi naših pacijenata. Ovaj projekat je jako značajan, kako za Zenicu tako i za ZDK, jer je ovo prvi put da se dani urgentne medicine održavaju u našoj državi, istakla je dr. Melica Imamović – Bošnjak, specijalista urgentne medicine.

U okviru projekta „Dani urgentne medicine“, učesnicima je ponuđen širok spektar edukativnih tema koje su obuhvatile hitna medicinska stanja, kao što su anafilaksa, akutna internistička i hirurška stanje te povrede. Kroz interaktivne radionice, prisutni su imali priliku da praktično nauče o postupcima osnovnog i naprednog oživljavanja, pristup traumatiziranom pacijentu, hirurškom šivenju, te postavljanju imobilizacijskih materijala.

Jedna od koordinatorica projekta je i doktorica Selma Terzić Salihbašić, koja je istakla zadovoljstvo činjenicom da je veliki broj učesnika prisustvovao predavanjima i radionicama.

-Drago nam je što se ovoliko ljudi odazvalo i što žele s nama da uče više o urgentnoj medicini. I zaista mislim da će ovo jako puno da znači ne samo našim kolegama iz raznih domova zdravlja širom Bosne i Hercegovine, nego i našim studentima, ali i doktorima koji nekad treba da obnove svoje znanje, naglasila je dr. Selma Terzić – Salihbašić, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Hitna medicina predstavlja ključnu kariku u zdravstvenom lancu, a posebno je važna za ljekare koji pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu. Organizatori ovog projekta vjeruju da su upravo temelji hitne medicine neizostavan dio obuke i prakse svakog mladog ljekara.

Continue Reading