Connect with us

KAKANJ

Ramazanske mukabele održavaju se u svim džamijama MIZ Kakanj – u džematu Plandište uče se dvije mukabele

27.03.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Mukabela je jedan od posebnih ibadeta u mjesecu ramazanu a predstavlja zajedničko učenje Kur”ana. Širom Bosne i Hercegovine uče se mukabele, koje posebno obogaćuju ramazansku atmosferu. Na području MIZ Kakanj ovaj ibadet prakticira se u svim kakanjskim džamijama.

Posjetili smo džemat Plandište u kojem su formirane dvije mukabele, a u jednoj  učestvuju i polaznici mektebske nastave.

Mukabela je zajedničko učenje Kur’ana svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravih- namaz. Mukabelu uče imami, hafizi i oni koji znaju pravilno i tačno učiti i izgovarati Allahovu knjigu.

U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana koji je putokaz i jasan dokaz razlikovanja dobra od zla, kaže se u ajetima časne Knjige.  Stoga, učenje Kur’ana u ovom mubarek mjesecu se posebno vrednuje.

U džematu Plandište, oformljena je ženska mukabela, te mukabela za djecu.

-Ja sam ovdje formirao dvije mukabele, jednu poslije podne za žene i drugu mukabelu za djecu. Smatram da su obe mukabele važne, ali čini mi se za djecu su važnije mukabele, jer se ujedno i privikavaju i na učenje Kur“ana, vježbaju učenje Kur“ana, a na kraju ibadet čine uz ramazan kroz Kur“an, istakao je za NTV IC Mirzet ef. Imamović, imam u džematu Plandište.

U ovom džematu tri učenice medrese „Osman ef. Redžović“ Gračanica, obavljaju ramazansku praksu u okviru koje predvode i mukabelu za polaznike mektebske nastave.

-Ove godine sam na praksi u džematu Plandište sa svoje još dvije kolegice, koje pohađaju istu medresu kao i ja. Obavljam nekoliko aktivnosti, između ostalog i mukabelu sa polaznicima mektebske nastave, kazala je za NTV IC Amina Šljivo, učenica medrese „Osman ef. Redžović“ Gračanica.

Vjernici koji znaju pravilno učiti Kur’an očekuju posebne nagrade na vječnom svijetu, naročito u mjesecu ramazanu. Također  i onima koji samo slušaju i prate učenje pripada nagrada. Na kraju je važno istaći da su i u ovom kao i u ostalim kakanjskim džematima intenzivirane ramazanske aktivnosti.

Continue Reading