Connect with us

KAKANJ

U toku javni poziv Općine Kakanj i nevladine organizacije Muslim Aid za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika

27.03.2024.
ntvic.ba (A.T.)

U toku je javni poziv Općine Kakanj  za podnošenje zahtjeva za dodjelu 20 plastenika u površini od 100 metara kvadratnih, sadnog sjemenskog materijala, sistema za navodnjavanje  i dodatne opreme. Ovaj projekat, čija je vrijednost oko 85 hiljada KM, realizuju Općina Kakanj i nevladina organizacija Muslim Aid iz Sarajeva.

Shodno potpisanom sporazumu u vezi ekonomskog osnaživanja socijalno ugroženih osoba na području općine Kakanj, Općina Kakanj je prošle sedmice objavila javni poziv za dodjelu 20 plastenika u površni od 100 metara kvadratnih sa neophodnim repromaterijalom, te dodatnom opremom.

-Prioritetne kategorije u ovom projektu su nezaposlene osobe, zatim osobe koje imaju minimalna primanja, kao i mlade osobe starosne dobi od 18 do 35 godina, a koje imaju prebivalište na području općine Kakanj. Cilj ovo projekta je da ovim osobama dodijelimo po jedan plastenik, kako bi oni kroz proizvodnju povrća sebi i svojoj porodici obezbijedili određene prihode. Ujedno, ovim projektom, mi povećavamo površinu pod plastenicima, naglasio je za NTV IC Fadil Merdić, šef Službe za lokalni ekonomski razvoj Općine Kakanj.

Projekat sufinansiraju Općina Kakanj sa 40 posto sredstava, nevladina organizacija Muslim Aid također sa 40 posto i krajnji korisnici sa 20 posto sredstava od ukupne cijene plastenika i dodatne opreme.

-Kandidati koji se prijave na javni poziv, trebaju ispunjavati i određene uslove, a jedan od njih je i da učestvuju u sufinansiraju u ovom projektu, naime to je iznos od 740 KM, dodao je Merdić.

Javni poziv za učešće u ovom projektu otvoren je do 2. aprila tekuće godine. Nakon isteka predviđenog roka za prijave, nadležna komisija će izvršiti bodovanje pristiglih aplikacija, te sačiniti listu potencijalnih kandidata, koji ispunjavaju uslove.

Za  korisnike koji budu odabrani u ovom projektu, Općina Kakanj i Muslim Aid će održati i stručnu edukaciju iz oblasti plasteničke proizvodnje.

Sve dodatne informacije u vezi javnog poziva za dodjelu plastenika, mogu se dobiti u zgradi Općine Kakanj u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline.

Continue Reading