Connect with us

KAKANJ

Udruženje „Ona je svjetlost“ iz Kaknja pruža kontinuiranu podršku ženama oboljelim od karcinoma

27.03.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Udruženje „Ona je svjetlost“ iz Kaknja, okuplja žene oboljele od karcinoma dojke kao i drugih malignih oboljenja, te kroz realizaciju različitih projekata rade na podizanju svijesti o značaju pregleda i prevencije ove zločudne bolesti. Odnedavno, zahvaljujući upravo takvom jednom projektu žene iz udruženja, te članovi njihovih porodica, imat će psihosocijalnu podršku, te mogućnosti treniranja i fizičke aktivnosti.

Kroz sveobuhvatan pristup ženskom zdravlju, Udruženje „Ona je svjetlost“ iz Kaknja radi na promovisanju i podizanju svijesti kod žena o značaju samopregleda, preventivnih pregleda te ranom otkrivanju zločudnih bolesti. Govoriti javno o ovoj temi te podsjećati na prevenciju bolesti, kako ističu iz udruženja, za cilj ima povećanje broja izliječenih žena.

-Dugi niz godina mi radimo na buđenju svijesti kod žena koje već imaju problem, ova bolest je zahvatila mnoge od nas, a nikad se ne zna koja je sljedeća, zato apelujem na žene da se na preglede jave na vrijeme. Svaka naša objava i pojavljivanje na ekranima važna je, od prošle godine je za 50 posto urodilo plodom jer se mnogo žena se javilo, puno toga je otkriveno na vrijeme, zato imamo izlječenih i bilježimo dobre rezultate, izjavila je za NTV IC Kakanj Medina Alić predsj. Udruženja „Ona je svjetlost“ Kakanj.

Zahvaljujući projektima koje realizuju, udruženje organizuje besplatne mamografske i ultrazvučne preglede za žene sa područja općine Kakanj. Ove godine obezbijeđeno je stotinu besplatnih mamografskih pregleda, te je pod pokroviteljstvom organizacije Think pink obezbijeđena psihocijalna podrška i tjelovježba, što smatraju veoma značajnim za žene u fazi oporavka.

-Dobili smo stotinu besplatnih mamografskih pregleda zahvaljujući našim projektima. Ove godine smo dobili i projekat pod pokroviteljstvom Think pink organizacije, zahvaljujući kojem će žene imati pihosocijalnu podršku ali i organizovane treninge i fizičku aktivnost, istakla je Alić.

-Jako je važno da pružimo psihološku pomoć ženama koje saznaju za ovu tešku dijagnozu malignog oboljenja. Prva faza je faza šoka i u toj fazi osobe se povlače i izgube volju za svakodnevnim aktivnostima, u tim momentima je potrebna podrška porodice, a ponekad i stručna pomoć psihologa, izjavila je Almedina Tirić magistar psihologije.

Članicama udruženja, ženama koje su se suočile sa dijagnozom karcinoma dojke, ovakva  podrška od presudnog je značaja u procesu borbe za njihovo izlječenje.

-Operisana sam prije pet godina i sad sam dobro. Želim posebno naglasiti da se svaka zdrava zena treba kontrolisati i voditi računa o sebi, jer kad se na vrijeme otkrije bolest onda nema problema, istakla je  Berka Durmić, članica udruženja.

– Prije više od dvije godine sam operisana i odmah sam se učlanila u ovo udruženje. Mnogo mi znači podrška koju ovdje imam, odnedavno imamo i razgovore sa psihologom, počinjemo i trenirati, družimo se što je najvažnije, izjavila je Harisa Murtić članica udruženja.

Programi kojima su obuhvaćene članice udruženja Ona je svjetlost pružaju brojne mogućnosti, besplatne preglede, a odnedavno i psihološku pomoć te fizičku aktivnost.  Mentalna snaga i podrška porodice i društvene zajednice značajan je korak u borbi sa malignim oboljenjima, stoga iz ovog udruženja pozivaju sve žene da im se pridruže i zajednički rade na unaprjeđenju zdravlja i poboljšanju kvalitete života.

Continue Reading