Connect with us

KAKANJ

Raspisan javni poziv za dodjelu sredstava u okviru programa – podrška EU BIH u cilju ublažavanja negativnog ekonosmskog utjecaja energetske krize

20.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Općina Kakanj objavila je Javni za dodjelu sredstava u okviru programa – podrška EU BIH u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonosmskog utjecaja energetske krize. Prijave se predaju u Općini Kakanj u periodu od 23.10. do 10. novembra.

Program podrške EU građanima BIH za cilj ima ublažavanje negativnih posljedica globalne ekonomske krize, koje su izazvale poskupljenja energenata u grijnoj sezoni 2022/2023. godina, te dodatno opteretile kategorije energetski siromašnih domaćinstava. Programom bi trebala biti osigurana podrška za najmanje 109.000 korisnika. Pravo na dodjelu sredstava imaju četiri kategorije stanovništva.

-Prva kategorija se odnosi na domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe, druga su domaćinstva u kojima žive djeca koja su, zaključno s 31.05.2023. godine, ostvarila pravo na dječji dodatak, treća kategorija su domaćinstva sa najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za 12. mjesec 2022. godi dok je četvrta kategorija domaćinstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihod, u izjavi za NTV IC Kakanj istakao je Edin Aliefendić- pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

Prijave na javni poziv predaju se u Općini Kakanj u periodu od 23.10. do 10. novembra. Uz prijavni obrazac za ostvarivanje ove pomoći građani trebaju dostaviti i određenu dokumentaciju koju će predati u nadležnu Službu Općine Kakanj.

–  Dakle, od dokumentacije je potrebno: Prijavni obrazac, CIPS-ove prijavnice za sve članove zajedničkog domaćinstva, izjava o broju članova zajedničkog domaćinstva, dokaz o otvorenom bankovnom računu. Pored navedene dokumentacije, podnositelji prijave iz kategorije domaćinstava u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem trebaju priložiti i dokaz o ovim činjenicama, istakao je Aliefendić.

Konačne liste domaćinstava  po osnovu ovoga Javnog poziva utvrđuje Federalno ministarstvo nakon provedenog postupka analiziranja podataka unesenih u elektronsku aplikaciju, te njihovog upoređivanja sa podacima iz službenih evidencija nadležnih institucija. Iz Općine Kakanj su pozvali građana da slijede upute i da se na javni poziv isključivo jave potencijalne osobe koje bi mogle ostvariti ovo pravo.