Connect with us

KAKANJ

U Općini Kakanj potpisani ugovori o realizaciji općinskih poticajnih mjera „Sufinansiranje troškova zapošljavanja radnika“ i „Pokreni svoj posao u Kaknju“

20.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U Općini Kakanj danas je upriličeno potpisivanje ugovora o realizaciji općinskih poticajnih projekata „Sufinansiranje troškova zapošljavanja radnika“ i „Pokreni svoj posao u Kaknju“. Za projekat Sufinansiranje troškova zapošljavanja radnika ugovore je potpisao 21 poslovni subjekat dok je za prepoznatljivi općinski poticaj za projekat „Pokreni svoj posao“ ugovore potpisalo sedam korisnika.

Sufinasiranje troškova zapošljavanja radnika je podsticaj kojim je predviđeno sufinasiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba za završenom SSS, VS i VSSS kod poslovnih subjekata na području općine Kakanj. Poslovnom subjektu koji zaposli ili je zaposlio radnika na period od 12 mjeseci Općina Kakanj sufinasira bruto platu radnika. Za osobe sa SSS taj iznos je 3.500 KM a sa VS i VSS poslovnom subjektu će biti dodijeljen podsticaj u iznosu od 4.500 KM.

-Zahvuljem se Općini Kakanj što kroz potacijane mjere podržava i nas privrednike. Nama to znači jer imamo radnu snagu a s druge strane nezaposlenima zajednički dajemo mogućnost da rade i da se profesionalno usavršavaju, u izjavi za NTV IC Kakanj istakla je Nermina Begovac, korisnica podsticaja.

Danas su potpisani i ugovori za projekat „Pokreni svoj posao u Kaknju“ putem kojeg je sedam korisnika dobilo priliku da pokrene vlastiti biznis. Ovo je ujedno i drugi javni poziv u toku ove godine kada je riječ o ovoj vrsti poticaja. Osim refundacije troškova obaveznih doprinosa ovim projektom predviđeno je i sufinasiranje troškova za nabavku opreme, repromaterijala i opremanje odnosno uređenje prostora za obavljanje registrovane djelatnosti.

-Ja sam jedna od sedam korisnika ovogodišnjeg podsticaja za projekat „Pokreni svoj posao u Kaknju“. Zahvaljujem se Općini Kakanj  u svoje ali i ime ostalih korisnika što je prepoznala i podržala naše poduzetničke ideje, istakla je Nerma Musić, korisnica poticaja.

-Novih 45 osoba koje će se odjaviti sa evidencije Biroa za zapošljavanje. Tome su uveliko doprinijeli i kakanjski privrednici koji su prepoznali ovu poticajnu mjeru. Ovo je bila prilika i da im kažemo za druge podsticajne mjere  koje mogu iskoristiti u narednom periodu, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Poticajnim mjerama Općina Kakanj je još jednom pokazala svoju opredjeljenost da pomaže pri zapošljavanju nezaposlenih građana sa područja naše općine te da pozitivno utiče na podizanje poduzetničke svijesti prevashodno kod mladih ljudi.

Continue Reading