Connect with us

KULTURA

Roman „Živa lomača“ širi istinu i čuva uspomenu na stradale Bošnjake u Višegradu

20.01.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Roman „Živa lomača“ nastavlja priču o selu Polje kod Višegrada, priču o porodici Ibrahima Bajića, priču o Višegradu i priču o zlim ljudima u zlim vremenima. U knjizi „Živa lomača“ našle su smiraj 24 spaljene žene ili bolje reći kompletan ženski dio autorove bliže familije.

Kuća Mehe Aljića predstavlja spomenik koji će najvjerovatnije nagristi zub vremena, ali napisanu knjigu o životu Suhbije Bajića ni vrijeme više neće moći progutati.

Ta istinita priča ostaje za vječnost kao opomena na stradanja nevinih ljudi. Knjiga „Živa lomača“ trebala bih naći svoje mjesto u kućama svih čestitih Bošnjaka da ih podsjeća na ono što se događalo u tim nesretnim vremenima.

Da ih podsjeća i da ih opominje. Ovom prilikom autor knjige Suhbija Bajić poziva sve ljude dobre volje da knjigom „Živa lomača“ šire istinu i čuvaju uspomenu na to zlo vrijeme.

U knjizi „Živa lomača“ spominje se i  Dudević Elma koja je imala nepune dvije godine kada je u naručju svoje majke Ramize Dudević zapaljena u živoj lomači u Višegradu. Sa njima dvjema zapaljene su njene nena Vasva, pranana Ziza, pranana Tija, tetka Ševka, dajdžinica Behija, tetična Šuhra i njeno dijete od samo nekoliko godina, tetak Hrustem i još dosta njihove daljnje familije.

Njih ukupno 24 nevine čiste duše, nedužne, nikom ni krive ni dužne. Jedina njihova “krivica” jeste to što nose muslimanska imena.

Kako ističe autor knjige ima još jedna žalosna činjenica, a to je što su oni imali ovakve krvoloke za komšije koji su mogli uraditi gnusna i neviđena zlodjela.

Od onih teških dana iz juna 1992. godine prošlo je više od trideset godina. Od četrnaestogodišnjeg dječaka Suhbija Bajić postao je sredovječan čovjek, formirao porodicu i odgaja svoju djecu. I kada pokušava zaboraviti ta tužna, teška i ružna vremena ne može u tome uspjeti.

Olakšanje mu predstavlja što je ispunio Amanet svog oca Ibrahima i ispričao priču koja je opisala njegov i autorov život i najstrašnije i najteže dijelove.

Oni koji žele da naruče knjigu „Živa lomača“ mogu kontaktirati autora Suhbiju Bajića na broj telefona 061-061-495.

Neka se nikada više ne ponovi genocid nad Bošnjacima.

Continue Reading