Connect with us

KAKANJ

Sa brojnim izazovima današnjice suočavaju se i adolescenti

28.02.2024.
ntvic.ba

Sve izazovnije vrijeme, brz način života, ubrzan razvoj tehnologije na mnoge aspekte života ostavljaju negativan uticaj. Sa posebnim izazovima suočavaju se adolescenti.

Danas pubertet, naglašavaju pedagozi, dolazi nekoliko godina ranije nego što je to bio slučaj sa ranijim generacijama. Na to utiče više faktora. Među ostalim su i društvene mreže gdje djeca već od najranije dobi bivaju izloženi sadržajima koji nisu za njihov uzrast. Upravo zato, ali i zbog dostupnosti različitih informacija i sadržaja sve je teže proći period puberteta sa današnjim generacijama.

-I u tom periodu tremao ih shvatiti ali i postaviti granice. Tipične promjene koje se dešavaju u tom periodu, u fazi puberteta, je nedostatak želje, javlja se umor, agresivnost i autoagresivnost, kod te djece vlada osjećaj da ne pripadaju nikome, kazala je Dalila Rajkić-pedagog.

Sve dolazi iz porodice i sve počinje upravo u porodici. Svoje prve obrasce i modele ponašanja djeca usvajaju upravo u porodici. Zato je važno i da odrasli, odnosno roditelji ili staratelji budu osobe koje će kroz lični primjer pokazati zdrave navike i obrasce ponašanja onima koji od njih uče – djeci i adolescentima.

-Ono što bh savjetovala roditeljima jeste prvenstveno da roditelji kao bračni partneri međusobno izgrade jedan jedinstven odnos koji će biti prožet međusobnim poštovanjem i uvažavanjem, a onda da oni zajedničkim i jedinstvenim odgojnim metodama utiču na voje dijete i formiraju ga u jednu zdravu ličnost, kazala je Rajkić.

Na kraju, važno je znati da je u današnjem izazovnom vremenu neophodna kvalitetna saradnja roditelja sa obrazovnim institucijama – prosvjetnim radnicima i pedagozima. Kada roditelji uoče promjene u ponašanju svoje djece, bitno je razgovarati i sa djecom ali i potražiti pomoć i na drugom mjestu, tamo gdje djeca pored kuće, provode najviše vremena  – u školi. Samo razumjevanjem, razgovorom ali postavljanjem jasnih granica koje će biti razumljive, ali koje se ne smiju prelaziti, djeca mogu period puberteta proći sa manje izazova. Sve kako bi mogli biti zdrave i stabilne ličnosti koje će moći praviti isto takvo društvo.  

Continue Reading