Connect with us

KAKANJ

Skupština Udruženja penzionera/umirovljenika općine Kakanj: Ukazano na goruće probleme penzionerske populacije

19.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Udruženje penzionera/umirovljenika općine Kakanj održalo je redovnu Izvještajnu skupštinu na kojoj se govorilo o radu udruženja, realizovanim aktivnostima te planovima za naredni period. Razmatran je i prihvaćen izvještaj o radu za prošlu, a usvojen je i program rada za 2024. godinu.

Na Skupštini Udruženja penzionera općine Kakanj i ovoga puta izneseni su gorući problemi sa kojima se ova populacija susreće. U Udruženju penzionera nastoje da svojim članovima kroz fond solidarnosti, razne subvencije, jednokratne finansijske pomoći, rehabilitaciju kroz banjsko liječenje, nabavku ogrijeva i druge aktivnosti, olakšaju život i ublaže negativne posljedice svakodnevnih poskupljenja.

-Mi smo istakli da smo samo u toku prošle godine negdje oko 100.000 KM izdvojili za pomoć posmrtninama, subvencije za komunalije, nabavku lijekova itd. Razumijemo da je teška situacija ali isto tako svjesni smo da je i ova godina teška i izazovna. Pozivam sve, cjelokupnu javnost kao i lokalne vlasti da humanije postupaju prema penzionerima jer oni zaslužuju daleko dostojanstveniji život, istakao je Irfan Imamović, predsj. Udruženja penzionera općine Kakanj.

Na Skupštini je istaknuto i da Udruženje ima dobru saradnju sa općinskim i kantonalim vlastima. Općina Kakanj finansijski kontinuirano pomaže Udruženje a ove godine sredstva iz Budžeta su uvećana.

-Moramo jačati našu podršku Udruženju penzionera, ona je sa 30.000 KM povećana na 50.000 KM što je OV ove godine i usvojilo. Trebamo činiti više da u narednim godinama ovaj iznos povećamo još više. Pored pomenutih 50.000 KM tu je još 15.000 KM koje se izdvajaju za troškove Udruženja, istakao je Mirnes Bajtarević, načenik Općine Kakanj.

Predsjednik Saveza Udruženja penzionera ZDK istakao je da su se penzioneri već u ovoj godini susreli sa problemom nabavke ogrijeva, rehabilitacijom kroz banjsko liječenje te da su trenutna kao i najavljena povećanja penzija za 2024. godinu nedovoljna spram brojnih potreba penzionera. Naglašeno je i da penzioneri neće odustati od zahtjeva za isplatu trinaeste penzije.

-Mi jesmo tražili da se poveća izdavajanje sredstava za banjsko liječenje naših penzionera. Sredstva jesu povećana ali sada imamo problem s nedostatkom smještajnog kapaciteta kada su u pitanju ustanove koje nude usluge banjske rehabilitacije. Imamo problem s nabavkom ogrijeva i to sa JP ŠPD ZDK. Udruženje penzionera općine Kakanj je s njima potpisalo ugovor, međutim oni nisu potpisali ugovor sa federalnim Zavodom PIO/MIO što znači da će se ponovo kasniti s isporukom ogrijeva. Važno naglasiti je i da je JP ŠPD ZDK već poskupilo iznos ogrijeva. Sa 85 KM taj iznos je povećan na 105 KM, naglasio je Mustafa Trakić, predsj. Saveza udruženja penzionera ZDK.

Potrebe penzionera, obzirom da se radi o osobama treće životne dobi su velike. Ipak važno je naglasiti, penzioneri nisu socijalno-ugrožena kategorija našeg društva, svoju su penziju mukotrpnim, višedecenijskim radom zaradili. Za svoja prava i bolji status penzionera i budućnosti će se, kažu boriti. Međutim, nadležnima ali i cjelokupnom društvu poručuju da je važno da se prema ovoj populaciji svi odnosimo sa poštovanjem i razumjevanjem jer ovo doba za nas tek dolazi, a naš odnos prema penzionerima važan je i zbog činjenice da oni nemaju vremena čekati.

Continue Reading