Connect with us

KAKANJ

Održana redovna Skupština Udruženja građana pčelara „Bagrem“ Kakanj

19.02.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Proteklog vikenda, Udruženje građana pčelara „Bagrem“ Kakanj održalo je redovnu izvještajnu Skupštinu, na kojoj je usvojen izvještaj o radu, te plan aktivnosti za 2024. godinu. Pored toga, upriličena su i predavanja za sve članove Udruženja.

Na izvještajnoj Skupštini Udruženja građana pčelara „Bagrem“ Kakanj, delegati su razgovarali o realizovanim aktivnostima u prošloj godini, od kojih se posebno ističu aktivnosti na uređenju prostorija Udruženja. Također, Udruženje je održavalo i kontakte sa svojim članovima, te im nastojalo pomagati u skladu sa svojim mogućnostima.

-U prošloj godini smo bili jako aktivni, uradili smo dosta poslova. Pomagali smo pčelarima oko zdravlja pčela. Također smo radili i na uređenju prostorija Udruženja, završili smo keramiku i sad imamo prostor u kojem održavamo naše sjednice, ali i sastanke, kazao je za NTV IC Muvedin Vehad, predsjednik Udruženja građana pčelara „Bagrem“ Kakanj.

Pored redovne Skupštine, ovom prilikom upriličena su i predavanja za prisutne. Jedan od predavača bio je i Vahid Sarač, dugogodišnji član Udruženja Bagrem.

-Trenutno sam ovdje održao jedno predavanje pčelarima. Pokazao sam im kako ja radim, pogotovo u ovim klimatskim promjenama. Kako god ja imam dobar rezultat u pčelarenju, tako isto želim da to i kolege imaju, te sam im prenio svoja iskustva u vezi toga, istakao je za NTV IC Vahid Sarač, dugogodišnji član Udruženja građana pčelara „Bagrem“ Kakanj.

Kada je riječ o proizvodnji meda u prošloj godini, Vehab naglašava da je protekla godina bila izuzetno teška, te da su vremenski uslovi u mnogome otežali pčelarenje.

-Prošla godina je bila izuzetno teška za pčelare. Proljeće je bilo kišovito, a čim je topliji februar od marta, to je problem za pčelare. Tako da smo se prošle godine borili za opstanak pčela u proljeće. Poslije toga, planine su ponudile med i nektar pčelarima. Oni koji su sa svojim pčelama ostali u nizinama, morali su prehranjivat pčele kako bi opstale, zaključio je na kraju Vehab.

Pored redovnih aktivnosti u 2024. godini, Udruženje građana pčelara „Bagrem“ Kakanj će nastojati raditi na suzbijanju svih bolesti koje znatno otežavaju pčelarenje. Također, Udruženje će se fokusirati i na aktivnosti pošumljavanja medonosnog bilja, kao i organizovanje različitih edukacija.

Continue Reading