Connect with us

ZE-DO KANTON

Skupština ZDK izglasala nepovjerenje Vladi Kantona

11.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala je nepovjerenje Vladi ZDK-a na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić. Nepovjerenje Vladi ZDK je izglasano sa 20 glasova za, dok je 13 zastupnika bilo protiv. Nova Vlada ZDK bit će imenovana naknadno.

Kako je obrazloženo iz SDA, koja u ZDK okuplja novu parlamentarnu većinu, do izglasavanja nepovjerenja Vladi došlo je zbog toga što se Vlada ZDK nije pridržavala usvojenog Programa rada što je za posljedicu imalo kašnjenje ili zastoje u realizaciji određenih projekata.

-U aktulenoj odnosno novoj političkoj većini je 11 zastupnika SDA, tri DF-a, dva iz SBB, jedan zastupnik NES-a i tri nezavisna zastupnika. Prije svega ovu proceduru pokrenuli smo iz razloga što Vlada nije izvršavala obaveze koje je imala u odnosu na Program rada Vlade i Skupštine. Ta Vlada nema više podršku većine, kazao je Alija Ogrić, predsj. Kluba SDA u Skupštini ZDK.

Sada, već bivša primjerka Amra Mehmedić prezentirala je rad Vlade u proteklih deset mjeseci te je naglasila da je Vlada radila kvalitetno i u interesu svih građana kantona, te da su razlozi za izglasavanje nepovjerenja Vladi neopravdani.

-Navedeni razlozi za izglasavanje nepovjerenja ovoj Vladi meni su neopravdani. Proglasiti, odnosno, navesti da premijerka i Vlada nisu sposobni da vode procese su apsolutno neopravdani i mislim da sam to vrlo jasno dokazala u svom današnjem izlaganju. Nova parlametrana većina ima pravo da bira novu izvršnu vlast, ali navodi koji su izneseni na račun Vlade su neosnovani, kazala je Amra Mehmedić-bivša premijerka ZDK.

Prije izglasavanja nepovjerenja Vladi ZDK, Ogrić je predložio i donošenje zaključka kojim se poziva Vlada ZDK da prekine sve aktivnosti iz svog domena rada, a rukovodioce javnih preduzeća, ustanova i privrednih subjekata kojima je osnivač ZDK da obustave sve aktivnosti i konkursne procedure koje se tiču zapošljavanja  do imenovanja nove Vlade ZDK koja će odražavati volju nove skupštinske većine u ZDK.

Prošle sedmice u ZDK  formirana je nova parlamentarna većina, okupljena oko Stranke demokratske akcije. Programske principe partnerskog djelovanja na području ZDK-a za period 2023.-2026. godina, prošle sedmice su, osim predstavnika SDA, potpisali i predstavnici Demokratske Fronte, Saveza za bolju budućnost, Narodnog evropskog saveza, te samostalni zastupnici Ivo Tadić (bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH), Alen Kapković i Amela Granić (bivši članovi BHI – KF).

U narednom će periodu u opoziciji u ZDK biti  Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravdsa, BHI-KF, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Naša stranka.