Connect with us

ZE-DO KANTON

U toku realizacija brojnih infrastrukturnih projekata u Visokom

09.10.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Na području grada Visoko realizuju se brojni infrastrukturni radovi s ciljem unapređenja kvalitete života građana ali i uređenja grada koje postaje poznato turističko mjesto. U toku je izvođenje radova na asfaltiranju saobraćajnica i uređenju fasada na javnim objektima u užem gradskom području. Vrijednost infrastrukturnih projekata koji se realizuju u ovom gradu prelazi deset miliona KM.

U gradu Visoko realizuju se  generacijski infrastrukturni projekti koji su od velikog značaja  za kompletnu lokalnu zajednicu. Jedan od najznačajnijih projekata odnosi se na rekonstrukciju ulica gradske saobraćajnice i uređenje fasada na javnim objektima, čime bi gradska jezgra Visokog trebala dobiti sasvim novi izgled i savremeno izgrađenu infrastrukturu.

-Razlozi za ulaganje u infrastrukturu i uređenje fasada jeste činjenica da na pojedinim objektima godinama, tj. od izgradnje nije rađena sanacija, i to je sada neophodno,  a s druge strane Visoko pravi jednu tranziciju, postajemo turističko mjesto gdje dolazi sve veći broj turista. Uostalom ovakvim projekti će doprinijeti i kvalitetnijem životu naših građana, izjavio je za NTV IC Mirza Ganić, gradonačelnik Visokog.

Paraleleno sa asfaltiranjem saobraćajnica u užem gradskom području, izvode se i radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže te izgradnji rasvjete, čime će biti zaokružen kompletan projekat  infrastrukturnih radova uz riješenu imovinsko pravnu dokumentaciju.

-Asfaltirali smo ulicu Muzaferije, ulicu Muftije Numanagića, put u naselju Prijeko, dio ulice Branilaca Bosne, u toj ulici je izgrađeno i jedno igralište, drugo igralište smo izgradili kod kulturnog centra Altindag Prijeko. Realizovali smo i radove na zaštitnoj barijeri u naselju Prijeko i produbljenju korita rijeke Fojnice , i tako riješili problem plavljenja ovog mjesta. Grad je prije 15 godina pokrenuo projekat izgradnje šetnice koja kreće od Tabhanske džamije i to je  izuzetno skup projekat jer, radi se i kolektor i šetnica, mi smo realziovali jedan dio projekta vrijednosti 300 000 KM, istakao je Ganić.

Pored cestovne infrastrukture, u Visokom se realizuju i značajni projekti utopljavnja objekata što će doprinijeti smanjenju potrošnje energenata s jedne strane, a s druge strane zgrade poprimaju ljepši i moderniji izgled što se u konačnici odražava na urbanističko uređenje grada. Pored zamjene fasade na zgradi Gradske uprave, realizovano je utopljavanje objekata najvećih potrošača, kako bi postali energetski efikasniji i na taj način smanjili zagađenost zraka u zimskim danima.

-Mi smo uložili značajna sredstva za utopljavanje kulturnog centra Mladost, zgrade Doma zdravlja gdje smo uradili i zamjenu krova, utopljavanje škola. Paralelno smo uložili sredstva na porojekte koji se odnose na konverzije grijanja , prebacujemo se na ekološki prihvatljiviji energent jer na taj način želimo samnjiti emisije prašine u gradu, rekao je Ganić.

Kada je riječ o urabnističkom uređenju grada Visoko, realizovani su i projekti rušenja starih objekata, što je doprinijelo sigurnosti pješaka i građana ali postignut je i ljepši estetski izgled grada. U toku je uređenje unutrašnjosti nove zgrade obdaništa te zamjena stolarije na Zavičajnom muzeju. Novom infrastrukturom grad Visoko će poprimiti potpuno novi izgled i kao takav će estetski biti privlačniji posjetiocima i turistima, a građanima će doprinijeti  kvalitetnijem i sigurnijem životu. Ukupna vrijednost infrastrukturnih radova na području Visokog prelazi deset miliona KM.

Continue Reading