Connect with us

ZE-DO KANTON

Smanjen broj hospitaliziranih zbog infekcije Covid-19 u bolnicama ZDK

16.01.2023.
FENA

Podaci iz bolnica u Zeničko-dobojskom kantonu, po kojima su trenutno samo četiri hospitalizirana pacijenta zbog infekcije Covid-19, sugeriraju kako protekli novogodišnji i božićni praznici nisu uticali na pogoršanje higijensko-epidemiološke situacije u tom kantonu.

Naime, početkom prošle sedmice u dvije bolnice tog kantona, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj, bilo je hospitalizirano 14 pacijenata, od kojih je jedan bio i na respiratoru. KBZ je prošle sedmice na liječenju imao 10 pacijenata, a jednog i na respiratoru.

– Trenutno na liječnju imamo samo tri pacijenta, ali nema i pacijenata na respiratoru, odnosno na Covid odjela za intenzivnu njegu. Tokom prošle sedmice preminula je jedna pacijentica koja je bila Covid-pozitivna, ali to ne znači da je to bio i uzrok smrti – napominje u izjavi za Fenu pomoćnik direktora za zdravstveni sektor Kasim Sarajlić.

Tešanjska bolnica, koja je prošle sedmice imala četiri pacijenta, danas na liječnju ima samo jednog pacijenta. Rezultat je to, napominje direktor OBT Omer Bedak, činjenici da su uveli neke mjere, odnosno pooštrili kontrolu dužeg zadržavanja osoba koje dolaze u posjete pacijentima te obavezu nošenja zaštitnih maski. Zenička je bolnica, upravo iz istih razloga, još ranije uvela zabranu posjeta Odjelu za pedijatriju.

Odjel za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koji od 40. sedmice prošle godine vrši nadzor nad kretanjem gripe i oboljenja sličnih gripi za područje ZDK-a, do prošle je sedmice, u 12 općina i gradova tog kantona, evidentirao 1.825 osoba sa simptomima akutne respiratorne infekcije – sezonske respiratorne infekcije te 189 oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi. Teških oblika upale pluća koji se mogu vezati za gripu ove sezone još nema evidentiranih.

Continue Reading