Connect with us

BIH

Srebrenica: Oproštaj od 30 žrtava genocida u bivšoj fabrici akumulatora

10.07.2023.
Anadolija

Tišinu koja ispunjava halu bivše fabrike akumulatora u Potočarima prekidaju povremeni jecaji članova porodica žrtava čiji su zeleni tabuti s posmrtnim ostacima položeni u nedjelju u bivšoj fabrici akumulatora u Potočarima, javlja Anadolu.

Uz porodice su i prijatelji i komšije koji su došli da se oproste od najdražih nakon 28 godina. Među njima su i oni koji su ranijih godina ukopali svoje najmilije. Obilaze i mezare u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, uče Fatihu i sjede u tišini ispod rijetkih krošnji.

Tu su i djeca koja nisu zapamtila svoje djedove, amidže, dajdže…

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Pogubljen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Continue Reading