Connect with us

BIH

Aktivna aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumama u ZDK i KS

10.07.2023.
ntvic.ba (M. K.)

“Čuvajmo šume” naziv je mobilne aplikacije za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu koja se već više od godinu dana koristi u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu, a kako je najavljeno uskoro  će je koristiti i građani Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona. Aplikacija je razvijena zahvaljujući nevladinoj organizaciji “Inicijativa za šumarstvo i okoliš u sklopu programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”.

Danas je, više nego ikada, važno zaštititi prirodna staništa u našoj zemlji, gdje nelegalna sječa šuma, požari i pretvaranje šumskog zemljišta u građevinsko i dalje predstavlja veliki problem s kojim se susreće Bosna i Hercegovina. Nevladine organizacije i ekološki aktivisti realizuju niz aktivnosti kako bi doprinijeli rješavanju tog problema. Jedan od takvih projekata je i aplikacija pod nazivom “Čuvajmo šume”, koju su razvili članovi Inicijative za šumarstvo i okoliš u sklopu programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”. Kao pilot projekat aplikacija se već više od godinu dana provodi u Zeničko-dobojskom i Sarajevskom kantonu.

–   Mi smo krajem 2021. i početkom 2022. godine na području Zeničko-Dobojskog kantona i kantona Sarajevo, koji su tada bili mapirani kao pilot kantoni za provedbu ovog projekta unutar USIAD-ovog programa, razvili mobilnu aplikaciju koja se naziva “Čuvajmo šume”. Ova aplikacija omogućava građanima da potpuno besplatno i anonimno prijave sve ono što smatraju da su potencijalno ilegalne i sumnjive aktivnosti u šumarstvu na području državnih šuma i šumskog zemljišta, kazala je Lejla Hukić, project koordinatorica Inicijative za šume

Aplikacija omogućava da svaki građanin anonimno i besplatno prijavi ilegalne aktivnosti radi razvijanja ekološke svijesti i zaštite šumskih resursa. Korištenjem aplikacije radi se na prikupljanju podataka o ilegalnim sječama, kao i o transparentnijem i potpunijem objavljivanju informacija u zvaničnim izvještajima.

–   Zajedno u saradnji sa svim relevantnim institucijama i nadležnim organima i u kantonu Sarajevo i u ZDK, počevši od resornog ministarstva preko kantonalnog JP “Šume ZDK”, te kantonanih Uprava za inspekcijske poslove i Uprave za šumarstvo u prvoj fazi postigli smo određene zadovoljavajuće rezultate, gdje smo motivisali građane da prijave sve ilegalne aktivnosti, kako  bi nadležni organi procjenjivali da li ima potrebe za postupanjem, dodala je Hukić. 

Druga faza ovog projekta podrazumijeva mogućnost  korištenja aplikacije “Čuvajmo šume” i građanima Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona. Ilegalne radnje u šumi, osim što imaju negativne posljedice u socijalnom, političkom i ekonomskom smislu,  često usporavaju napredak ka boljem upravljanju resursima i dovode u pitanje kvalitet života lokalnih zajednica ovisnih o šumi. Zato je neophodno da građani i nadležne institucije zajedno kreiraju načine djelovanja i suzbijanja ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

Aplikacija je jednostavna za korištenje i dostupna za besplatno preuzimanje na platformama Google Play Store i Apple Store.

Continue Reading