Connect with us

BIH

Ubijen u genocidu zajedno s ocem: Semir Đozić u trenutku smrti imao 17 godina

10.07.2023.
Anadolija

Bio je dječak željan svega, počeo je priču Hidajet Đozić, koji će sutra u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopati brata Semira. Imao je samo 17 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine.

– Imao je 17 godina. Krenuo je s ocem preko šume, kada smo i svi krenuli. Međutim, razišli su se negdje u putu. Otac je bio došao do Udrča, međutim, neko mu je rekao da mu je vidio sina nazad, da nije uspio preći Jadar pa se vratio da ga traži. Međutim, nije ga našao i otac je tu zarobljen. Brata su pronašli 2002. godine u Kamenici. Tijelo nije kompletno, ispričao je Hidajet.

Čekali su da pronađu još posmrtnih ostataka, međutim, do danas nije pronađeno ništa. Odlučili su da ukopaju njegove posmrtne ostatke da ima mezar i da imaju gdje doći da prouče Fatihu.

– Bio je dječak od 17 godina. Nije nosio pušku, nikome ništa loše nije učinio. Kada je počeo rat imao je 13 godina. Ostao je željan svega. Čokolade, patika, lopte… Sve ono što treba jednom dječaku. Teško je, srce da pukne. Oca sam takođe ukopao ovdje. Posmrtni ostaci su pronađeni u Kamenici i u Zelenom Jadru, ispričao je Hidajet.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine, bit će još tri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Iako je identifikovan još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije smogla snage da ukopa Elvira. On će konačan smiraj naći uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Bit će ukopana i dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani tokom 2001. godine na različitim lokacijama, na području Glogove i Kamenice. I oni su identifikovani u ranijim godinama – 2008, odnosno 2013, međutim tek ove godine porodice su dale saglasnost za ukop.

Nezir Muminović je najstarija žrtva genocida u Srebrenici koja će biti ukopana ove godine. Imao je 65 godina u trenutku kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Kamenice 2007. godine.

Ove godine će biti ukopani i otac i sin – Vejsil i Hasib Mujanović.

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida u Srebrenici 1995, u Potočarima uslijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

Ove godine će se otvoriti 71 mezar. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

Continue Reading