Connect with us

KAKANJ

STŠ “Kemal Kapetanović” nabavkom CNC mašine mogućit će učenicima praktično izvođenje nastave

12.01.2024.
ntvic.ba (I. Š.)

Jučer je u prostorijama STŠ”Kemal Kapetanović” Kakanj upriličena simbolična svečanost  povodom nabavke CNC mašine koju će koristiti učenci u izvođenju praktične nastave. Realizaciju ovog projekta finansijski je podržao i načelnik Općine Kakanj koji je prisustvovao ovom događaju.

Učenici STŠ ”Kemal Kapetanović” do sada su iz nastavnih predmeta koji su zahtjevali i praktični vid nastave obrađivali samo teorijski dio. To će se u narednom periodu promjeniti obzirom da su učenici i profesori dobili nastavna pomagala koja će im olakšati izvođenje nastave, pa će teorijska znanja moći i praktično primjeniti.

– Danas imamo priliku da naši učenici vide kako izgleda jedna savremena CNC mašina. Mašina je nabavljena zahvaljujući donaciji općinskog načelnika, a koštala je oko šest hiljada KM. Pored CNC mašine našim učenicima na upotrebu dajemo i simulator vožnje koji će koristiti učenici saobraćajne struke. CNC mašinu koristit će mašinski tehničari i elektrotehničari, kazao je Suvad Delić pomoćnik direktora

Učenici koji će koristiti ovu mašinu posebno su oduševljeni. Već sada su puni entuzijazma i nadaju se da će CNC mašinu pored praktične nastave moći koristiti i za neke druge projekte i realizaciju ideja koje imaju.

– Sa sigurnošću mogu reći da je CNC mašina bila neophodna i smatram da će nama učenicima rad na ovoj mašini olakšati izvođenje nastave odnosno primjene teorije u prkasi, kazao je učenik Bakir Čajo.

Kvalitet rada i unaprjeđenje obrazovanja važno je i lokalnoj zajednici koja u svakoj prilici nastoji da se uključi u realizaciju različitih projekata vezanih za obrazovni sistem.

– U 2023. godini dobili smo jednu molbu iz STŠ”Kemal Kapetanović” da pomognemo kupovinu odnosno nabavku CNC mašine kako bi naši učenici i učenice na adekvatan način mogli sticati nova znanja. Naravno to smo odmah prihvatili, vrijednost je bila oko šest hiljada KM. Vjerujem da će učenici i generacije koje će proći kroz ovu školu znati koristiti mašinu i da će im ona biti od pomoći u sticanju novih znanja i vještina, kazao je Mirnes Bajtarević načelnik Općine Kakanj

Pored simulatora vožnje i CNC mašine koju su dobili učenici STŠ”Kemal Kapetanović” ova je škola realizovala  i druge projekte koji su bili podržani  od strane resornog ministarstva ZDK.  

-Pored navedenog, mi smo krajem prošle godine zahvaljujući Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK dobili jednu donaciju u iznosu od 10.200 KM i na osnovu tih sredstava smo opremili dvije učionice, kazao je  Suvad Delić pomoćnik direktora

Profesori, meneđment škole ali i predstavnici vlasti poručili su da je važno sarađivati i razumjeti potrebe učenika, te im nastojati obezbijediti sve neophodno za učenje i obrazovanje s ciljem da sutra ova lokalna zajednica na tržištu rada ima spreman i kapacitiran kadar koji će znati unaprijediti društvo u kojem živimo i time poboljšati standard života građana.  

Continue Reading