Connect with us

KAKANJ

Večeras sa akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletu -r- regaib, noć ibadeta, želja i nade

11.01.2024.
ntvic.ba (A. T.)

Sa akšam namazom večeras nastupa prva od dvije mubarek noći u mjesecu Redžebu, Lejletu -r- regaib, noć ibadeta i želja. Ova noć koja je poznata i kao noć nade, je prilika da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži duh na putu sunneta Božijeg Poslanika Muhammeda alejhi selam.

Dolaskom mjeseca Redžeba, muslimani su zakoračili u prvi od četiri sveta mjeseca Redžeb u kojem se nalaze dvije odabrane mubarek noći. Prva od njih je Lejletu -r- regaib, noć ibadeta i želja. Za ovu noć se u muslimanskoj tradiciji vjeruje da je to blagoslovljena noć koju muslimani koriste za dobrovoljne ibadete i zahvalnost Bogu, te iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema Muhammedu alejhi selam.

-Lejletu -r- regaib, noć želja je noć u kojem Allah Dž.š. ispunjava potrebe ili želje svojih iskrenih robova. To je noć kada je hazreti Amina osjetila da je noseća. To je noć u kojoj je nuri Muhammedija spuštena na zemlju. Najbolji ibadet u ovoj noći je iskreni ibadet. Neko će više noći provesti u klanjanju nafile namaza, neko će učiti Kur“an ili određeni zikr, istakao je za NTV IC Muamer ef. Ahmetović, imam MIZ Kakanj.

Prilike koje pružaju mubarek noći nisu dragocjene samo za duhovni razvoj, nego su neophodne kao prilike u kojima se pravi iskorak u spriječavanju jednoličnosti ustaljenog ritma koji može voditi ka uspavanosti.

S obzirom da se muslimani trenutno nalaze u jednom od četiri sveta mjeseca, neophodno je da više pažnje posvete ibadetu, te da nastoje učiniti što više dobrih djela, koja se u svetim mjesecima posebno vrednuju.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu -r- regaib, Lejletul – miradž, Lejletul- berat i Lejletul- kadr su najodabranije noći u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju pojačanim ibadetom, dobrovoljnim namazima i učenjem Kur“ana. Dani i noći mubarek mjeseca Redžeba i Šabana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.

Continue Reading