Connect with us

KAKANJ

Civilna zaštita Općine Kakanj izvršila nabavku drona s termalnom kamerom

10.01.2024.
ntvic.ba (A. T.)

Civilna zaštita Općine Kakanj u 2023. godini izvršila je nabavku određenih materijalno tehničkih sredstava i opreme, koja će unaprijediti kvalitet njihovog rada, ali i rada profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj. Među opremom koju je Civilna zaštita obezbijedila u prošloj godini je i dron s termalnom kamerom, koja će služiti za brzu i efikasnu pretragu požarišta.

Kontinuiranim ulaganjima u materijalno tehnička sredstva i opremu, Civilna zaštita Općine Kakanj, nastoji unaprijediti kvalitet svoga rada. U prošloj godini ova služba je obezbijedila značajna materijalno tehnička sredstva i opremu, među kojima je i dron sa termalnom kamerom. Dron s termalnom kamerom će služiti za brzu i efikasnu pretragu požarišta, te za lociranje povrijeđenih lica u zoni koja je zahvaćena požarom i za efikasno traganje za nestalim licima.

-Dron je namijenjen prvenstveno za lociranje požara i požarišta kao i za efikasno traganje za nestalim licima. Koristit će ga Služba Civilne zaštite, vatrogasci, po potrebi i Gorska služba spašavanja, kao i drugi akteri koji učestvuju u spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Dron je namijenjen za sve vremenske uslove, kazao je Amir Karahodžić, stručni saradnik za zaštitu od požara Civilne zaštite Općine Kakanj.

Prema riječima Karahodžića, u naredom periodu bit će upriličena edukacija uposlenika Civilne zaštite u vezi korištenja drona s termalnom kamerom, koja bi trebala biti održana u Zenici. Uz nabavku drona Civilna zaštita je u 2023. godini izvršila i nabavku nove zaštitne opreme i sredstava za rad profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj.

  • Pored drona, za unaprijeđenje našeg rada, obezbijedili smo vatrogasna odijela, vatrogasne čizme i servisiranje vaga. Cjelokupna vrijednost ove opreme iznosi oko 30 hiljada KM, dodao je Karahodžić.

Iz Civilne zaštite općine Kakanj su poručili da će i u 2024. godini nastaviti sa opremanjem struktura Civilne zaštite materijalno tehničkim sredstvima, kako bi što adekvatnije mogli odgovoriti svojim zadacima i obavezama.

Continue Reading