Connect with us

KAKANJ

Sve popularnija upotreba energetskih pića kod mladih

01.11.2023.
ntvic.ba (A. K.)

Energetsko piće ili polpularno među mladima ‘enerdži’ je piće koje sve češće mladi konzumiraju kako bi bili odmorniji, povećali svoju koncentraciju ili energiju za bavljenje određenom aktivnošću. Međutim, stručnjaci upozoravaju da iako danas mladi ovo piće konzumiraju u velikim količinama, nemaju nikakvu potrebu za sastojcima ovog pića prevashodno koefinom.

– Predoziranje kofeinom može povećati broj otkucaja srca kao i krvni pritisak, a u nekim težim slučajevima dovesti i do smtnog ishoda. Osim toga može doći do mučnine, povraćanja, povećanja aneksioznosti, razdražljivosti, nerovoze, nesanice i sl. Djeca zbog netolerancije kofeina mogu biti izožena većem riziku štetnog djelovanja nego odrasli. Osim kofeina ne bi trebalo izostaviti ni zdravstvene posljedice dugoročnog konzumiranja prekomijernog unosa šećera koji se nalazi u ovim pićima, a uzrokuje pretilost, dijabetes i drugo, istakla je Maja Jonjić-Trifković – nutricionistica INZ.

Obzirom da se veliki broj djece danas bavi sportom, upravo ih treneri veoma često upozoravaju na loše navike i podstiću da konzumiraju zdravu ishranu i pića. Sport i uopšte fizička aktivnost ne može biti na kvalitetnom nivou sve dok imamo loše prehrambene navike.

– Unosom energetskog pića prije samog treninga naš organizam fiziloški i prirodno luči još jedan dodatni dio adrenalina koji će povećati taj rad. Samim time sve te stvari kada se sakupe djeluju na srce i tada srce počinje da ubrzamo radi. Ja kao trener sam imao na treninzima slučajeva gdje učenici odnosno sportaši imaju nenormalno lupanje srca, palpitacije koje moraju da se smiruju. Moj je savjet da se energetska pića ne kupuju i ne konzumiraju, istakao je Adnan Haračić, trener.

Dodatan problem predstavlja dostupnost ovih pića, kao i njihova cijena koja je za većinu školaraca prihvatljiva. Roditelji često i ne znaju konzumiraju li njihova djeca ova pića, a mnogi od njih nisu svjesni ni rizika koji sa sobom nosi učestala i povećana konzumacija energetskih pića. Upravo zbog toga je važno govoriti o ovoj temi kako bi djeca i mladi imali potpunu i istinitu informaciju o ovim proizvodima.

Continue Reading