Connect with us

KAKANJ

Blagdan Svih svetih obilježen i u Kaknju

01.11.2023.
ntvic.ba (A. T.)

Katolici širom svijeta danas su obilježili blagdan Svih svetih. To je dan kojim katolička crkva slavi sve kanonizirane svece, ali i one koji su ostvarili ideal kršćanskog života, a nisu kanonizirani.

Obilježavanje blagdana Svih svetih u kršćanskoj tradiciji seže još od četvrtog stoljeća. Obilaskom svojih pokojnika na blagdan Svih svetih, katolici iskazuju svoju ljubav prema njima, ali i predanost vječnom životu kojem teže. Povodom ovog blagdana, služe se svete mise u crkvama i na grobljima.

– Kad molimo za pokojnike, to je zadušnica za dušu, tijelo je obolilo, sahranjeno i čeka uskrsnuće. Duše u čistilištu za nas mole, mi za njih i to je ta povezanost. Mi kao putnici zemaljski, dužni smo doći svojim pokojnicima i donijet cvijeće, to je simbolika, lijepo je to, ali je pogotovo važna molitva, istakao je za NTV IC  župnik, Žarko Vujica.

Prema drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve. Pripadnici i jedne i druge, iako na različit stupanj i način sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjima, te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu, naglasio je Župnik Vujica.

– Sveti su se ostvarili do kraja, nema im veće ljepote nego što su s dragim Bogom. Mi se njima molimo i oni su nama primjeri kako da i mi budemo bolji vjernici i ljudi. Naša rimokatolička crkva vjeruje i da postoji čistilište za one koji još uvijek ne mogu ući u raj, ali će ući i oni čekaju trenutak za to. Mi u to vjerujemo, dodao je Vujica.

U vremenu u kojem živimo, a naročito zbog specifičnog načina života, blagdani su jedinstvena prilika da se ljudi okupe i provedu određeno vrijeme zajedno, bez žurbe i nervoze.

– Mi se sada vraćamo u ono doba kad su naši najbliži bili s nama. Okupljamo se da bi im odali poštovanje i zahvalnost za sve ono što su nama pružili, kazala je za NTV IC, Lidija Škorda.

Osim u katoličkoj, blagdan Svih svetih obilježava se i u engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangelističkim crkvama, mada je tamo poprimio različite oblike, ovisno o dotičnoj crkvi. Također ovaj blagdan se obilježava i u pravoslavnim crkvama, te označava završetak uskrsnog dijela liturgijske godine.

Continue Reading