Connect with us

KAKANJ

Poljoprivredni proizvođači počeli sa priprema zemljišta za jesenju sjetvu

31.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Poljoprivredni proizvođači sa područja općine Kakanj već su počeli sa priprema zemljišta za jesenju sjetvu. Kada je riječ o otvorenoj proizvodnji poljoprivrednici su na svojim parcelama zasijali pšenicu, dok iz plastenika ubiru posljednje ovogodišnje plodove.

Kakanjski poljoprivredni proizvođači, među kojima je i Nermin Marušić koji se preko dvije decenije bavi poljoprivrednom proizvodnjom, u plastenicima beru posljednje ovogodišnje plodove povrća. Istovremeno, intenzivno započinju sa priprema za jesenju sjetvu. Kako naglašava Marušić, jedan od bitnih faktora za uspješnju poljoprivrednu sezonu je temeljita priprema i prehrana zemljišta koju, kako je naglasio, nije potrebno odmarati.

-Najbolja jesenja sjetva za one ljude koji hoće da odmaraju zemlju jeste da je uzoru, isfrežu i posiju strmna žita po mogućnosti ječam ili zob. Na taj način će se zemlja nahraniti određenim vitaminima i mineralima koji ne mogu da se donesu u stajnjaku, đubretu ili nekim drugim komponentama. To je najbolja mjera za plastenik koji je intenzivno bio zasađen. Po pravilu koliko se povrća iznese iz plastenika toliko se hrane treba vratiti zemljištu, istakao je Nermin Marušić, poljoprivredni proizvođač.

Na vanjskom zemljištu u toku su pripreme za jesenje oranje. Uporedo s pomenutim radovima na određenim parcela Marušić je već zasijao pšenicu. Svjestan važnosti domaće i uopšte proizvodnje na području BIH apeluje svima koji imaju zemlju da je iskoriste i zasiju žitaricama prevashodno pšenicom.

-U plastenicima smo već zasijali luk i špinat, a nakon što ostale plastenike očistimo od ovogodišnje sezone nastavljamo sa pripremom zemljišta u njima i sadnjom povrća. Što se tiče vanjske-otvorene proizvodnje mi smo već posijali pšenicu koju je najbolje saditi u periodu od 15.10-01.11. Međutim, još nije kasno da se posije. Pozivam sve poljoprivredne proizvođače da i oni posiju i da zbog trenutne situacije pojačamo proizvodnju prevashodno pšenice. Ja sam zadovoljan i konačno su naši proivodi postali cijenjeni, istakao je Marušić.

Topliji dani u posljednja dva mjeseca pogodovali su poljoprivrednim kulturama kao i dužoj ovogodišnjoj sezoni povrća. Marušić ističe da je zadovoljan ovogodišnjom sezonom te se nada da će i ova jesenja, za koju se intenzivno priprema, također biti upješna. Uz kontinuiran i predan rad, kvalitetno sjeme, preventivne mjere organskim preparatima ali i pogodne vremenske uslove, uspjeh zasigurno neće izostati, istakao je Marušić.

Continue Reading