Connect with us

KAKANJ

Sve veći broj korisnika Merhametove kuhinje, u prošloj godini pripremljeno skoro 50.000 obroka

09.01.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Merhametova kuhinja na području Kaknja djeluje već 18 godina. Osnovana je s ciljem pomoći socijalno ugroženim, starim, bolesnim ali i svima onima kojima je u ovim teškim vremenima pomoć potrebna. Proteklu 2022. godinu, iako jako tešku zbog poskupljenja životnih namirnica, ocijenili su kao uspješnu. Uz pomoć svih onih koji ovu kuhinju i njene korisnike ne ostavljaju bez pomoći, realizovali su skoro sve projekte koje su planirali početkom godine.

– U protekloj, 2022. godini, realizovali smo naše projekte kao što su javna kuhinja, kućna njega, podjela paketa, akcija iftari i kurbani. Iako je godina bila jako teška, usljed poskupljenja životnih namirnica, uspjeli smo pripremiti 49.850 obroka vrijednosti oko 119.000 KM, podijelili smo preko 200 paketa, u saradnji sa MIZ Kakanj i džematima pripremili smo oko 1.400 iftara kako za korisnike tako i za one koji su u potrebi. Zahvaljujemo se donatorima bez kojih sve ovo ne bismo uspjeli realizovati, a to su Općina Kakanj, ZDK, privrednici Kaknja, fizička lica i ljudi koji znaju prepoznati nevolju drugih – naglasila je Šefika Osmanbegović, sekretar HO MDD Merhamet Kakanj.

U Bosni i Hercegovini sve je veći broj građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a enormno povećanje cijena životnih namirnica, ali i ostalih proizvoda, dovelo je do toga da brojni naši sugrađani sebi ne mogu priuštiti pripremu barem jednog obroka dnevno. U narodnoj kuhinji u Kaknju u protekloj godini bilo je 180 korisnika. Trenutno ih je 183, a zbog svakodnevnih poskupljenja u Merhametu očekuju povećanje broja korisnika. Pomoć im u svakom slučaju treba i oni to od nas očekuju, kako bi mogli obezbijediti obroke za svoje korisnike i sve one koji pokucaju na vrata Merhametove kuhinje.

Continue Reading