Connect with us

ZE-DO KANTON

Svečano otvoren rudnik Rupice Adriatic Metalsa

05.03.2024.
ntvic.ba (N.B.)

Danas je u Varešu svečano otvoren rudnik cinka, barita i olova kompanije Adriatic Metals. Projekat je to u koji je uloženo nekoliko stotina milona KM, te koji, uz oko 500 direktnih ili inderektnih radnih mjesta, utiče na BDP cijele BiH.

Sa današnje svečanosti iz Vareša je poručeno da ova investicija predstavlja važnu poruku budućim investitorima da je BiH povoljna i sigurna zemlja za značajna privredna ulaganja.

– Pozivam sve da širimo ovu pozitivnu klimu i da ovo zaista bude početak novog investicijskog zamaha u Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini – rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Ova investicija će, kako je u svom obraćanju naglasio premijer ZDK, dodatno učvrstiti poziciju ZDK na ljestvici privrednog razvoja FBiH.

– Vlada Zeničko-dobojskog kantona od prvog dana se stavila na raspolaganje Adriatic Metalsu i uradila sve što je bilo u njenoj nadležnosti da ova investicija bude dovedena do otvorenja rudnika, kojem danas svjedočimo. Kao premijer Zeničko-dobojskog kantona ponosan sam što je ova najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini realizovana upravo u našem kantonu i što se ovom investicijom vratila nada i život u Vareš – rekao je premijer ZDK.

Uz to, premijer ZDK je naglasio da su investitori ishodovali sve potrebne dozvole od nadležnih institucija na svim nivoima.

-Zdravlje građana i zdrav okoliš su u samom vrhu prioriteta Vlade koju predvodim i sve dok se budu poštovali ovi propisi, vodilo računa o zdravlju građana i okolišu, projekat će imati apsolutnu podršku kantonalnih institucija – rekao je premijer ZDK.

Kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini. Adriatic Metals BiH trenutno ima 250 direktno zaposlenih, a očekuju da će do 2050. proizvesti i prodati samo cinka i olova u vrijednosti većoj od pet milijardi eura.