Connect with us

KAKANJ

TC Kakanj u novu godinu ulazi sa novim imenom i novim ciljevima

20.12.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Na današnoj svečanosti koja je upriličena u TC Kakanj zvanično je najavljena promjena imena TC Kakanj i njenih kompanija u BIH i Hrvatskoj. Dosadašnji HeidelbergCement promijenio je ime i brend u Heidelberg Materials s ciljem da razvija održive i inteligentne građevinske materijale i postane prva klimatski neutralna kompanija u industriji. Bila je ovo prilika i da Heidelberg grupacija još jednom pokaže društvenu odgovornost prema općini Kakanj te je JU Dom zdravlja Kakanj uručena donacija u iznosu od 100.000 KM.

TC Kakanj i ove godine bilježi sjane proizvodne i poslovne rezultate te je proizvodnja cementa, za samo dvije decenije proizvodnje skoro dva puta veća. Kakanjski cement ugrađen je u brojne infrastrukturne objekte širom regije i svijeta. Posebno to raduje uposlenike ove firme koji su ugradili sebe u prepoznatljivi i dugogodišnji upjeh ove komapanije, istaknuto je na današnjoj svečanosti.

– Ova godina jedna je od najuspješnijih godina za TC Kakanj uopšte. Mi smo trenutno na prodanih 660.000 tona cementa, imamo još nekoliko dana do kraja godine, ubacujemo u sedmu brzinu i stići ćemo skoro i do 700.000 tonaa prije dvadeset godina, otprilike smo proizvodili oko 450.000 tona cementa. Ove godine bilježimo rekordan izvoz, kazao je za NTV IC Branimir Muidža, generalni direktor Heidelberg Materialsa za BIH i Hrvatsku.

HeidelbergCement koji je promijenio ime i brend u Heidelberg Materials jedan je od najvećih proizvođača građevinskih materijala na svijetu i svjetski lider na tržištu agregata i vodeći proizvođač asfalta, cementa, betona i drugih povezanih proizvoda. Novi ime i brend, kako je istaknuto, doprinijet će globalnoj prepoznatljivosti na tržištu i olakšat će širenje poslovanja i usmjerenost na održivi razvoj.

-Kroz svih tih 150 godina uvijek je u imenu kao brend ime Heidelberg, kao ime grada u kojem je nastala naša prva tvornica, međutim, grupacija želi sa ovom promjenom imena iz Cement u Materials istaknuti da proizvodimo i druge materijale. Osim što smo u cementu globalno drugi u svijetu, mislim da smo prvi po proizvodnji agregata odnosno frakcija, drugi na tržištu betona, tako da nekoliko milijardi eura ostvarujemo prometa i s ovim drugim materijalima pa shodno tome je logika bila da promijenimo ime u Heilderbeg Materials, kazao je Branimir Muidža, generalni direktor Heidelberg Materialsa za BIH i Hrvatsku.

Heidelberg grupacija još jednom je pokazala društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici u kojoj posluje. Osim donacija mjesnim zajednicama, kontinuiranoj podršci obrazovanju, sportu i zdravstvu, ovoga puta JU Dom zdravlja Kakanj uručena je donacija u iznosu od 100.000 KM. Iz kakanjskog Doma zdravlja istaknuto je da će ova finansijska sredstva biti iskorištena za potrebe Doma zdravlja i da su razmatrane tri mogućnosti-kupovina CT aparata, izgradnja ambulante porodične medicine i proširenje sadašnje Službe HMP.

-S obzirom da je područje na kojem je Dom zdravlja izgrađen vrlo oskudno sa prostorom mi smo pronašli novu lokaciju, gdje bi mogli napraviti novu ambulantu obiteljske medicine. S obzirom da je i Hitna već neuslovna za ovaj nivo razvoja zdravstva u Kaknju, mi smo planirali da proširimo ili da napravimo novu zgradu, kazao je Mirsad Tursum, dir. JU Dom zdravlja Kakanj.

– Lokalna zajednica će uložiti dodatna sredstva, naravno Dom zdravlja, također, tako da bismo u narednoj godini dobili jednu značajnu ambulantu koja će doprinijeti da se naši sugrađani mogu liječiti, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik općine Kakanj.

Na današnjoj svečanosti istaknuto je i da će se „Kakanj cement“ bez obzira na novo ime i brend i dalje pojavljivati i plasirati u regiji i svijetu jer će na ambalažati cementa uz Hidelber Materials pisati i Kakanj cement. Podjećamo da je TC Kakanj počela sa radom 15. decembra.1975. godine.  Nakon pridruživanja HeidelbergCementu izgradila je reputaciju jedne od najboljih kompanija u BIH i regiji i proglašena Biznis liderom održivoti u BIH.

Continue Reading