Connect with us

SPORT

U 88. godini preminuo Miroslav Ćiro Blažević

08.02.2023.
Agencija Anadolija

Blažević se dugo borio s karcinomom, koji mu je prvi put dijagnosticiran 2011. godine. Dva puta je pobijedio zloćudnu bolest, ali nažalost ne i treći put. Preminuo je u Zagrebu dva dana pred 89. rođendan

Miroslav Ćiro Blažević, legendarni hrvatski fudbalski trener, preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s teškom bolešću.

Blažević se dugo borio s karcinomom, koji mu je prvi put dijagnosticiran 2011. godine. Dva puta je pobijedio zloćudnu bolest, ali nažalost ne i treći put. Preminuo je u Zagrebu dva dana pred rođendan.

Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku u kojemu je i započeo svoj fudbalski put u lokalnim klubu Bratstvo. Tokom igračke karijere nastupao je za zagrebačke klubove Dinamo i Lokomotiva, zatim Sarajevo i Rijeku, da bi je okončao u švajcarskom Sionu 1962. godine. Upravo u Švajcarskoj je počeo da se bavi trenerskim poslom u Veveyu. Kasnije je sjedio na klupi i Siona, pa Lausanne, da bi 1975. godine postao selektor Švajcarske. U domovinu, tada Jugoslaviju, vratio se 1979. godine i sjeo na klupu Rijeke. Potom je vodio zagrebački Dinamo, na čijoj je klupi tokom karijere sjedio čak četiri puta. Vodio je mnoge klubove. Između ostalih Grasshopper, Nantes, PAOK, Hajduk, Prištinu, Xamax i tuzlansku Slobodu. Bio je selektor Hrvatske, Irana i Bosne i Hercegovine.

Najveće uspjehe u karijeru ostvario je s Dinamom i s reprezentacijom Hrvatske koju je odveo do bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Sa zagrebačkim “modrima“ bio je šampion i osvajač Kupa Jugoslavije, a potom i dva puta šampion i jednom osvajač Kupa Hrvatske.

Continue Reading