Connect with us

KAKANJ

U džematu Brežani proučen tradicionalni mevlud

18.09.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U kakanjskom džematu Brežani upriličen je tradicionalni mevlud povodom šeste godišnjice od otvorenja džamije koja je izgrađena najvećim dijelom sredstvima džematlija i vakifa. Mevlud su proučili imami MIZ Kakanj, a gost predavač bio je hafiz Nijaz Aganhodžić, profesor u medresi „Osman ef. Redžović“.

I ove godine, mevludu, zikru, ilahijama, te predavanju u džematu Brežani, prisustvovale su džematlije iz ovog ali i drugih mjesta, te gosti. Svečanim programom kojeg su upriličili kakanjski imami, evocirane su uspomene na šestu godišnjicu od otvorenje džamije, islamskog centra  u ovom vrijednom i složnom džematu. 

-Potrudimo se da to bude jedan svečan događaj u džamiji, da dostojanstveno obilježimo onako kako priliči našoj tradiciji, pa i našem sunnetu poslanika. Da ono što je važno za nas kao narod, za ummet, da to cijenimo i uvažavamo, istakao je Faruk ef. Agić, imam u džematu Brežani.

Pored mevludskog programa, a muslimani su ušli u mjesec rodjenja posljednjeg Božijeg poslanika, prisutni su mogli čuti predavanje  hafiza Nijaza Aganhodžića u kojem je  definisao   karakteristike  današnjih muslimana i muslimana u doba posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda alejhisselama.

-U našem narodu ima čestitih ljudi, radilica, nažalost ima ih dosta koji su po strani. Kada bi se i oni priključili ovim radilicama, nama bi stanje sigurno bilo bolje, kazao je hafiz Nijaz Aganhodžić, gost predavač.

Ovakvi i slični programi oplemenjuju duše i srca muslimana, te im ulijevaju nadu u bolje sutra, ali ih i jačaju u vjeri što je naročito važno u današnjem vremenu različitih iskušenja koja neminovno opterećuju čovjeka.

Continue Reading