Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen Dan rozog hidžaba, ukazano na važnost preventivnih pregleda

24.10.2023.
ntvic.ba (M.K)

27. oktobar u svijetu se obilježava kao Dan rozog hidžaba. Na ovaj dan muslimanke širom svijeta učestvuju u različitim aktivnostima noseći roze hidžabe i roze trakice, kako bi izrazile podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke. Ovaj dan obilježen je i u Kaknju kroz realizaciju radionice na kojoj se razgovaralo o značaju preventivnih pregleda i  podrške oboljelim ženama.

Priče žena koje su već prošle ili prolaze kroz process liječenja od dijagnoze karcinoma dojke, najveći su motiv za preventivne preglede – najvažniji korak u borbi protiv ove bolesti. Razmjena iskustava, pozivi za preventivno djelovanje, potrebna podrška i resursi, bili su u fokusu radionice “Dan rozog hidžaba”, koju su organizovali Odjel za  brak i porodicu – Savjetovalište MIZ Kakanj u saradnji sa Udruženjem žena “Ona je svjetlost” Kakanj.

-Zaokružili smo koji su to rizici, razmišljali smo akcijama na koji način da se nosimo s tim, tražili smo rješenja ali učili smo i o tome šta su resursi i ono što je važno što bih ovdje izdvojila jeste to da smo razmišljale koliko je važno da imamo sistem podrške i da uvijek imamo u našem okruženju osobu koja je osviještena po tom pitanju i koja će nam pružiti pomoć na adekvata način, izjavila je za NTV IC Kakanj Fatima Talić, iz Savjetovališa MIZ Kakanj.

-Danas smo imali dobar odziv žena za prevenciju, za brobu za zdravu ženu. Karcinom dojke, želimo da bude javna tema ne tabu tema, pozivam svaki put, idite pregledajte se, borite se za svoje zdravlje, ne samo mjesec oktobar nego cijelu godinu, istakla jeMedina Alić, predsj. Udruženja “Ona je svjetlost”

Radionici su prisustvovale žene, predstavnice iz svih džemata općine Kakanj ali i žene koje su prošle kroz suočavanje sa dijagnozom karcinoma dojke, te su svoja iskustva o procesima liječenja imale priliku podijeliti sa ostalima. Sve s ciljem podizanja svijesti i ohrabrivanja žena da otvoreno razgovaraju o ovoj temi, bez stida i ustručavanja pružajući podršku svim ženama. A koliko su takvi razgovori značajni, najbolje znaju žene koje su prošle ili prolaze borbu sa ovom bolešću. Jedna od njih je Aida Goralija, mlada kakanjka, koja se prošle godine suočila sa dijagnozom raka dojke, a danas kroz aktivizam u udruženju ona je svjetlost, daje podršku ostalim ženama i učestvuje u svim  ativnostima podizanja svijesti o preventivnim pregledma.

-Ova radionica i Udruženje Ona je svejtlost u Kaknju, prvo mene motiviše kad dođem i vidim sve ostale žene da pričaju razmjenjuju mišljenja iskustva, da su se nekako oslobodile da su jedna drugoj podrška, to mi je u prvom planu. Većina žena je ovdje ušla sa strahom al evo već je ovamo zavladao smijeh, žene pričaju svoja iskustva i vidi se koliko znači ovo druženje i koliko smo jedna drugoj podrška, izjavila je Aida Goralija.

Dan rozog hidžaba osmišljen je sa ciljem ohrabrivanja muslimana širom svijeta da uzmu učešće u aktivnostima podizanja svijesti o raku dojke. Širom svijeta muslimanke učestvuju u ovoj kampanji, organizujući različite aktivnosti koje za cilj imaju podizanje svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti ove bolesti.

Continue Reading