Connect with us

KAKANJ

Na putnom pravcu Kakanj – Tršće – Ponijeri nelegalno izmješten saobraćajni znak

24.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Služba za urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj je na zahtjev MZ Tršće 2021. godine izdala rješenje za postavljanje saobraćajne signalizacije na skretanju prema MZ Tršće. Iako je rješenje još uvijek na snazi na ovom mjestu je od strane nepoznatog lica ili više njih došlo do izmještanja saobraćajnog znaka obaveznog zaustavljanja kojim je promijenjeno prvestvo prolaza.

Saobraćajna signalizacija su znaci postavljeni na cestama koji upozoravaju sve učesnike u saobraćaju kako se treba ponašati odnosno koja pravila važe na tačno određenoj dionici. Namjerno ili nesavjesno uništvanje, pomjeranje ili bilo koji vid uzurpacije saobraćajnih znakova predstavlja krivično djelo. Postavlja se pitanje, jesu li toga svjesni oni koji su izmjestili znak obaveznog zaustavljanja na skretanju prema MZ Tršće i na taj način direktno uticali na prvenstvo prolaza.

-Na zahtjev i inicijativu MZ Tršće izašli smo na teren, napravili stručnu procjenu i izdato je rješenje o postavljanju saobraćajne signalizacije na raskrsnici skretanja za Tršće na način da je postavljen znak obaveznog zaustavljanja – stop iz pravca naselja Tršće, a da prvenstvo prolaza imaju vozila koja se kreću cestom prema Ponijerima, istakao je Mirza Fazlić, šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj.

Za bilo kakve izmjene saobraćajne signalizacije potrebno je ishodovati neophodne dozvole nadležne Službe. Sve radnje suprotne Odlukama i rješenjima Službe za urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj bit će adekvatno sankcionisane.

-Imamo informaciju da je taj znak stop postavljen na dijelu odnosno cesti koja ide iz pravca Ponijera i prema postojećoj signalizaciji na terenu sada prednost imaju vozila koja dolaze iz mjesta Tršće. Mi ćemo u narednom periodu izaći na teren i postaviti saobraćajnu signalizaciju kako je doneseno rješenjem iz 2021. godine, utvrditi ko je izvršio pomjeranje saobraćajnog znaka. Treba imati u vidu, da ukoliko je izvršeno izmještanje ili pomjeranje znaka bez dozvole nadležnih organa, da se onda radi o krivičnom djelu, istakao je Fazlić.

Uplitanje u saobraćaj odnosno saobraćajnu signalizaciju u ovakvim i sličnim slučajevima može izazvati i saobraćajne nesreće. S druge strane, ovaj primjer nesavjesnog postupanja može poslužiti svima da ne rade ono što ih se ne tiče, pogotovo ne prispituju odluke struke, poručili su iz Službe za urnabizam i zaštitu okoline Općine Kakanj.