Connect with us

KAKANJ

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu škola uvedene knjige evidencije uposlenika

25.10.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Kantonalna inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti u radu škola na području ZDK od ove školske godine naložila da se u školama koriste knjige evidencije. Ove knjige za cilj imaju spriječiti eventualne manipulacije o prisustvu, odnosno odsustvu prosvjetnih radnika na nastavi.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu u osnovnim školama na području ZDK, Kantonalna inspekcija rada naložila je menadžmentima škola da u svakodnevni rad uvedu tzv. Knjige evidencije. Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola u Kaknju, evidencija prisustva, odnosno, odsustva kao i bolovanja te korištenje godišnjih odmora i do sada je bila praksa u osnovnim školama u ZDK. Međutim, od ove godine zbog određenih zloupotreba u pojedinim školama na području ZDK došlo je do generalnog pooštravanja mjera u cilju suzbijanja mogućih zloupotreba od strane prosvjetnih radnika i direktora škola.

-Ta knjiga evidencije sadrži stavke poput, kada prosvjetni radnik dolazi na posao, kada odlazi, evidentiraju se i bolovanja kao i službeni odlasci s posla i eventualni godišnji odmori kazao je za NTV IC Fikret Kurtović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ZDK

Kantonalna inspekcija rada od ove školske godine intenzivno je krenula u kontrolu rada osnovnih škola. Pojedinim školama, zbog utvrđenih nepravilnosti, izrečene su sankcije i novčane kazne.

-Kantonalna inspekcija rada je izrekla dosta kazni kako javnim ustanovama tako i rukovodiocima škola. U pitanju su novčane kazne. U razgovoru s kolegama iz Tešnja, Zenice, Vareša, Visokog prenijeli su mi da su oni vodili evidenciju o prisustvu i odsustvu radnika na poslu. Ja sam saznao da je fokus te inspekcijske kontrole bio i prekovremeni rad tj. evidencija o prekovremenom radu nekih uposlenika, radu vikendom, honorarni sati što bi eventualno mogao biti i prekršaj od strane direktora škola, gdje se možda neopravdano piše veći broj sati kazao je za NTV IC Fikret Kurtović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ZDK

Kantonalna inspekcija rada će i unarednom periodu nastaviti kontrolisati rad u osnovnim školama na području ZDK. Cilj je zaustaviti svaki vid zloupotrebe. Posebno se to odnosi na odsustvo prosvjetnih radnika sa nastave bez opravdanih razloga i pokrića za odustvo-jer najviše ispaštaju djeca kojoj se časovi ne održavaju ali se evidentiraju u školskim dnevnicima.

Continue Reading