Connect with us

KAKANJ

U Kaknju održan prvi “Poslovni forum kakanjske dijaspore”

16.04.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Danas je u Općini Kakanj održan Poslovni forum kakanjske dijaspore pod nazivom „Kakanj, Vaša naredna poslovna destinacija“. Na sastanku su prezentovane investicijske mogućnosti u Kaknju, održana je panel diskusija na temu „Kako uspostaviti uspješnu i dugoročnu saradnju sa dijasporom“, te info sesija o programu dodjele bespovratnih sredstava putem Grant fondova za dijasporu Općine Kakanj.

USAID, odnosno Vlada SAD, prepoznala je važnost dijaspore i potvrdila njenu zainteresovanost za ulaganje u BIH i njene lokalne zajednice. Za manje od pet godina, kroz projekat Dijaspora invest, podržane su 164 Općine i kreirano preko 1.000 radnih mjesta. Općina Kakanj jedna je od lokalnih zajednica sa kojom Američka vlada ima saradnju i koja je, kao dio projekta Dijaspora invest, prepoznata kao pogodno mjesto za nove investicije i ulaganja.

-Uspješnost projekta nam je bio povod da realizujemo i pokrenemo drugu fazu koja iznosi 15,7 miliona dolara. Kroz ovaj projekat mi smo se fokusirali na lokalne zajednice među kojima je i Općina Kakanj sa kojom je Amrička Vlada potpisala Memorandum o razumjevanju. To znači da želimo da pomognemo ovoj lokalnoj zajednici da privuku strane investitore i pokažu kredibilitet, istakla je Dobrila Boba Vukmanović, projekt menadžer, USAID-a.

-Cilj nam je da povećamo broj zaposlenih i taj kapital koji su ljudi vani zaradili vratimo u naš grad. Ovo je jedan od koraka i pokazatelja da želimo da radimo i idemo naprijed, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Učesnici Poslovnog foruma, kakanjski privrednici koji imaju višegodišnje iskustvo u poslovanju, mišljenja su da je za uspjeh jedne kompanije ili privrednog subjekta od ključne važnosti poštivanje zakonskih procedura- ishodovanje dozvola koje su danas pojednostavljene i kvalifikovana radna snaga.

-Poruka je da je ta priča o teškom poslovanju uveličana. Postoje zakoni i oni se moraju poštovati. Drugi dio se odnosi na kvalifikovanu radnu snagu koju imamo, istakao je Izudin Neimarlija- izvršni dir. za proizvodnju i tehnička pitanja TC Kakanj.

I opredjeljenost Vlade ZDK odnosno Ministarstva za privredu je da putem različitih subvencija pomogne privrednicima i potpomogne unaprjeđenje i razvoj privrede kao i poslovnih zona.

-Ove godine imamo rekordan iznos od 9,4 miliona KM za poticaje razvoja malih i srednjih preduzeća. Dosta investiramo i u industrijske zone jer nam je cilj da stvorimo uvjete za investitore koji dolaze u BIH da kada dođu u kanton i indutrijsku zonu već imaju spremno mjesto za investiciju, istakao je Samir Šibonjić, ministar za privredu ZDK.

Još jedan od pokazatelja da je naša lokalna zajednica izuzetno pogodna za investiranje je i činjenica da se Kakanj našao u top 10 najboljih evropskih mikrogradova i regija budućnosti pogodnih za investiranje, poručeno je sa Poslovnog foruma.

Continue Reading