Connect with us

KAKANJ

U Kaknju održan veliki Bajramski koncert

12.04.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Drugog dana Ramazanskog bajrama u Kaknju je održan tradicionalni Bajramski koncert sa preko stotinu učesnika. Kompozitor i aranžer Armen Škobalj spojio je tradicionalnu bosansku i tursku duhovnu muziku, a publici su se između ostalih predstavili Hor Ak saraj, kaknjski horovi, te brojni solisti.

Veliki Bajramski koncert u Kaknju je održan u povodu Ramazanskog bajrama, s ciljem da građani Kaknja ali i gosti iz drugih gradova, večernje sate drugog dana Bajrama provedu uz ilahije, kaside i sevdalinke. Za bajramsku atmosferu bilo je zaduženo preko stotinu učesnika koncerta, koji su maestralnim izvedbama publici ponudili kvalitetan sadržaj i prenijeli poruke značajnog blagdana.

– Prvenstveno hvala Allahu dž. š. koji nam je omogućio da se vijernici okupe i podijele bajramske radosti. Nama je drago da smo imali priliku uveseliti večeras  ve prisutne. Bila nam je čast biti dio ovog projekta, izjavio je za NTV IC Mahir Alajbegović iz Hora Ak Saray.

Muzičke aranžmane za koncert potpisuje kakanjski kompozitor i profesor Armen Škobalj, zahvaljujući kojem je publika imala priliku čuti spoj tradiconalne bosanske i turske duhovne muzike uz pratnju članova Kamernog simfonijskog orkestra iz Zenice.

-Večeras smo opet uradili nešto novo u Kaknju, prije smo radili s matricama, pa smo uveli bend, a ove godine imali smo  bend, gudače i horove. Čuli ste da je to bilo nešto novo za Kakanj kada je u pitanju ovakva vrsta koncerta, rekao je aranžer Armen Škobalj.

 Koncert je održan u organizaciji JU KSC i MIZ Kakaknj, a pod pokroviteljstvom Općine Kakanj. U prigodnom obraćanju načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević istakao je da je Bajram prilika da se sjetimo svih šehida naše domovine, ali i da bajramski dani sa sobom donose radost koju vijernici dijele sa drugima.

-Danas smo se sjetili najboljih sinova Bosne i Hercegovine, ali Bajram je i vrijeme kada treba da se radujemo i družimo. Ovaj koncert je bio prilika da se sretnemo i družimo uz ilahije i kaside. Važno je na ovakav način poslati poruku da Kakanj živi i da su naša srca večeras ispunjena radošću, istakao je Mirnes Bajtarević načelnik Općine Kakanj.

Velika sala Doma kulture bila je premala da primi sve one koji su željeli prisustvovati Bajramskom koncertu, zbog velikog interesovanja, kako kakanjske publike tako i gostiju iz drugih gradova.

-Imamo veliko interesovanje ne samo publike iz Kaknja već i iz Zenice, imali smo poziva za rezervacije, međutim nije bilo rezrevacija, ulaz je bio slobodan. Mi smo odlučili kroz ovaj koncert upotpuniti bajramsko slavlje, a što se tiče kapaciteta, možda naredne godine razmislimo o većem prostoru za ovakav koncert, izjavio je Dženan Ajdinović, direktor JU KSC Kakanj.

Ovakve manifestacije afirmišu pozitivne vrijednosti koje u sebi nose blagdani. Upućuju na međusobnu solidarnost i ljubav, očuvanje tradicije i razvijanje moralnih vrijednosti, poručeno je sa bajramskog koncerta iz kaknja. 

Continue Reading