Connect with us

KAKANJ

U Kaknju postavljena izložba “Ćilimi sjećanja“

14.07.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je u Kaknju, postavljena izložba pod nazivom “Ćilimi sjećanja“ ,koja je uobličena u instalaciju pod nazivom „Gradim kuću sjećanja“ autora Ismeta Lisice i koautora: Naide Lisice, Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića. Ova izložba je  nastala u saradnji Galerije „Preporod“ Zenica i Memorijalnog centra Potočari. Postavku čini 12 bosanskih ćilima koje su tkale preživjele žrtve genocida, a upravo ti ćilimi postaju utočište sjećanja na sve žrtve genocida i njihove živote.

Dvanaest bosanskih ćilima na kojima su istkana imena ubijenih bošnjaka u Srebrenici, čini instalaciju pod nazivom „Gradim kuću sjećanja“. Ćilime je Memorijalnom centaru Potočari /Srebrenica poklonilo udruženje BosFam, a tkale su ih  preživjele žrtve genocida i oni  predstavljaju  utočište sjećanja na sve žrtve genocida i njihove živote. Izložba je nastala je u saradnji Galerije „Preporod“ Zenica i Memorijalnog centra Potočari, a predstavlja arhetip bosanske kuće.

– Ona je jednostavna, kvadratna, ima kosi krov, u njoj se rađa, živi i umire. Međutim, ova kuća nema zidova, ona ima ćilime koje su tkale preživjele žrtve genocida u spomen ubijenim u genocidu i sjećanju na njihov život. Tako da je ona specifična po tome. U stvari, kuće više nema, jer kada se desi rat i genocid, preživjeli izgube svoje najbliže, ali i kuću sa sjećanjima koja su za nju vezana – navela je Amna Sofić, predsjednica Galerije “Preporod” Zenica.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, s ciljem prisjećanja na nevine žrtve, obaveza je svih građana Bosne I Hercegovine, pa tako i Kaknja. JU KSC Kakanj u saradnji sa Galerijom “Preporod” omogućila je i građanima Kaknja da kroz promociju tradicije  čuvamo od zaborava golgote kroz koje je prošao  narod Srebrenice.   Zadatak svih nas je da stalnim podsjećanjem na genocid počinjen nad bošnjacima u Srebrenici, čuvamo  sjećanje na nevino ubijene žrtve, i da samim tim  postajemo zagovornici prava i pravde. Izložbu „Ćilimi sjećanja“  građani Kaknja mogu pogledati i 15. jula, a zatim će biti postavljena u, Brezi i Varešu.

Continue Reading