Connect with us

KAKANJ

U Kaknju promovisana knjiga Mjesto povratka

19.01.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U Kaknju je upriličena promocija knjige „Mjesto povratka“ autora i novinara Hayat televizije Emerina Ahmetaševića. U knjizi su predstavljene 93 uspješne povratničke priče iz cijele Bosne i Hercegovine. Pored autora o knjizi su govorili i promotori, prof.dr. Admir Mulaosmanović i Bojan Zec Filipović.

Kakanj je prva općina koja nije povratnička, a u kojoj je održana promocija knjige „Mjesto povratka“ autora i novinara Hayat televizije Emerina Ahmetaševića. Radeći više od tri godine priče o povratnicima u sklopu emisije „Mjesto povratka“, autor je odlučio napisati knjigu o uspjesima povratnika koji su se vratili na teritoriju bh. entiteta Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine.

Emerin Ahmetašević, autor knjige Mjesto povratka

– Kroz emisiju „Mjesto povratka“ mi smo obišli više od 200 povratničkih mjesta i razgovarali sa više od 300 povratnika i ljudi koji su bili direktno vezani za proces povratka. Upoznali smo ljude koji nisu na rubu siromaštva, ali smo upoznali i ljude koji su sve ove godine vrijedno radili i danas žive jako dobro, imaju svoje vlastite firme i zapošljavaju ljude. Ono što je najbitnije u cijeloj priči jeste da u entitetu RS još uvijek vlada sistemska diskriminacija nesrpskog stanovništva Bošnjaka i Hrvata – izjavio je Emerin Ahmetašević autor knjige „Mjesto povratka“.

Govoreći o knjizi „Mjesto povratka“ promotor Bojan Zec Filipović je istakao da je narod koji zaboravlja svoju prošlost u opasnosti da mu se ona ponovi i zbog toga je veoma važno sačuvati kulturu sjećanja na period agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Što se tiče kulture sjećanja, mislim da moramo kao narod više da čitamo i da pišemo i to treba da radimo strateški i fokusirano i sa potpunom spoznajom da to činimo, kako naša djeca i unuci ne bi bili u prilici da prežive ono što smo mi preživjeli, a neće ako budu imali materijal iz kojeg će čitati i naučiti šta su opasnosti – istakao je Bojan Zec Filipović promotor knjige „Mjesto povratka“.

Novinar Emerin Ahmetašević se za pisanje knjige „Mjesto povratka“ odlučio nakon razgovora sa potpredsjednikom RS-a Ramizom Salkićem 2020. koji ga je potaknuo na ovu zamisao. Pisanje knjige trajalo je tri mjeseca, uz svesrdnu podršku rukovodstva Hayat televizije.

U realizaciji emisija, a samim tim i knjige, podršku je pružio i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBIH Edin Ramić i njegov pomoćnik Nisvet Mujanović, koji su godinama posjećivali povratnička mjesta, te su imali informacije iz prve ruke o tome gdje su ulagani najveći napori, kako bi se život povratnika u entitetu RS poboljšao.

Pored održane promocije u Kaknju, knjiga „Mjesto povratka“ je predstavljena i publici u četiri povratničke općine u BiH, ali je promovisana i u Danskoj.

Continue Reading