Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj: U 2022. godini preko 700.000 KM uloženo u rekonstrukciju i proširenje kapaciteta sistema daljinskog grijanja, realizovani i brojni drugi projekti u oblasti zaštite okoliša

17.01.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Služba za privredu, urbanizam i zašitu okoline Općine Kakanj u 2022. godini realizovala je brojne aktivnosti u cilju unaprjeđenja i zaštite okoline. Općina Kakanj protekle godine značajna sredstva opredijelila je za rekonstrukciju podzemnog dijela vrelovoda i za proširenje mreže daljinskog grijanja u naselju Povezice. Za unapređenje i održavanje javnih zelenih površina u protekloj godini utrošeno je 110.000 KM, dok je za čišćenje gradskih i prigradskih javnih površina i saobraćajnica utrošeno 336.187 KM.

U toku 2022. godine Služba za privredu, urbanizam i zašitu okoline Općine Kakanj implementirala je brojne ekološke projekte. Jedan od najznačajnih okolinskih projekata na kojem Općina Kakanj radi proteklih godina jeste rekonstrukcija postojeće mreže daljinskog grijanja koja podrazumijeva rekonstrukciju podzemnog dijela vrelovoda i proširenje kapaciteta mreže daljinskog grijanja.

Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine

– Kada je u pitanju zaštita okoline Općina Kakanj i ove godine opredijelila je i realizovala značajna sredstva za rekonstrukciju mreže daljinskog grijanja. Izvršen je transfer za JP Grijanje u ukupnom iznosu od 390.000 KM. Značajan dio sredstava je realizovalo i JP Grijanje iz svojih sredstava i sav taj iznos utrošen je za proširenje mreže grijanja u naselju Povezice. Za rekonstrukciju postojeće mreže daljinskog grijanja ukupno je u ovoj godini utrošeno 350.000 KM i kao rezultat dosadašnjih ulaganja imamo izvršenu kompletnu rekonstrukciju podzemnog vrelovoda – istakao je Mirza Fazlić, šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj.

I u 2022. godini nastavljena je realizacija preventivnih mjera i aktivnosti na zaštiti i uređenju korita i obala rijeka i potoka. Također realizovani su brojni projekti održavanja i poboljšanja komunalne higijene na području općine Kakanj. Nastavljene su i aktivnosti sufinasiranja zamjene azbestnih krovova na objektima kolektivnog stanovanja, a u protekloj godini završeni su i radovi na objektu ambulante u Krševcu te je isti stavljen na raspolaganje JU Dom zdravlja Kakanj.

– U 2022. godini završeni su radovi na porodičnoj ambulanti Krševac, izvršen je tehnički prijem, objekat je predat JU Dom zdravlja Kakanj na upravljanje tako da se u 2023. godini očekuje otvaranje te ambulante – naglasio je Fazlić.

U protekloj godini završena je i I faza izgradnje dječijih igrališta u nekoliko kakanjskih naselja. U 2023. godini planiran je nastavak ovog projekta u okviru kojeg će biti izgrađeno devet dječijih igrališta. Služba  za privredu, urbanizam i zašitu okoliša Općine Kakanj i u ovoj godini nastavlja sa redovnim aktivnostima i realizaciji projekata koji za cilj imaju unaprjeđene i zaštutu životne sredine.

Continue Reading