Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena promocija monografije “Vrtić i grad”

15.03.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Sinoć je u Gradskoj biblioteci Kakanj upriličena promocija monografije “Vrtić i grad” predškolske ustanove “Mladost” Kakanj, autora Hasana Hasagića. Monografija govori o nastanku, djelovanju i razvoju JU za predškolski odgoj i obrazovanje “Mladost”.

JU za predškolski odgoj i obrazovanje Mladost Kakanj najstarija je predškolska ustanova u Kaknju. U preko sedam decenija svoja postojanja ova je ustanova za generacijame Kakanjca bila prvi korak u procesu odgoja i obrazovanja.

Monografija Hasana Hasagića, dugogodišnjeg direktora ove JU, daje značajan doprinos u izučavaju historije Kaknja i predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Interdisciplinarni pristup autora, njegova sistematičnost u prikupljanju građe od 1949. do 2022. godine, čine ovu knjigu vrijednim doprinosom u nastojanju da se sačuva sjećanje na bogatu historiju predškolske ustanove “Mladost” i ukaže na njezin značaj za Kakanj.

– Radeći punih 35. godina u JU “Mladost” Kakanj, planirao sam da kad dođem u penziju, na osnovu vlastitog iskustva i arhive koju sam imao da napišem ovu knjigu, jer kao što znamo ono što nije napisano kao da se nije ni dogodilo. Htio sam da sačuvam od zaborava jedno vrijeme u kojem su mnogi ljudi dali veliki doprinos u radu JU “Mladost” – istakao je Hasan Hasagić, autor monografije “Vrtić i grad”.

Monografija govori i o važnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, koje godinama nije bilo dovoljno prepoznato u odnosu na osnovno, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje, a kako naglašavaju pedagozi, upravo je period odrastanja djece, od šest mjeseci do polaska u školu, veoma bitan u procesu formiranja cjelovite ličnosti.

– Ja sam bila polaznik Vrtića “Mladost”, također i moja su djeca pohađala predškosko obrazovanje i odgoj u istoj ustanovi. I kao pedagog i psiholog mislim da mogu da govorim o vrijednosti i značaju predškolskog odgoja i obrazovanja. Vrtić nije samo ustanova u koju dolaze naša djeca i da provedu vrijeme tek tako, to je ozbiljna institucija u kojoj se provodi kvalitetan nastavni plan i program, koji utiče na razvoj naše djece – naglasila je profesorica Vildana Neimarlija, promotorica monografije “Vrtić i grad”.

Monografija “Vrtić i grad” je dio kolektivnog sjećanja na decenije rada i zalaganja pedagoških radnika koji su odgajajući generacije Kakanjaca dali nemjerljiv doprinos u oblasti odgoja i obrazovanja i razvoju cjelokupnog društva.

Continue Reading