Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena svečanost povodom osvećenja obnovljenog hrama Srpske pravoslavne crkve: Ovo je kruna našeg zajedničkog rada, poručio paroh kakanjski

02.10.2023.
ntvic.ba (N.B.)

U Kaknju je jučer upriličena svečanost povodom osvećenja obnovljenog hrama Srpske pravoslavne crkve. Svečani čin osvećenja obnovljenog hrama izvršio je i svetu liturgiju služio Mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Na ovaj način ozvaničen je i završetak radova na kompletnoj obnovi pravoslavnog hrama u Kaknju, u kojoj su zajedno učestvovali brojni Kakanjci, Općina Kakanj, Vlada ZDK i kakanjski privrednici. Ovom prilikom pojedincima i institucijama dodijeljene su zahvalnice, a Mitropolit dabrobosanski, parohu kakanjskom Dragiši Cvjetkoviću, dodijelio je Zlatni orden Svetog Petra, najviše crkveno priznanje. Ovo priznanje prema riječima paroha kakanjskog svjedoči o našem zajedništvu i našem zajedničkom radu na unapjeđenju kvaliteta života u našoj lokalnoj zajednici.

Svečanost osvećenja obnovljenog hrama Srpske pravoslavne crkve u Kaknju kruna je zajedničkog rada i suživota na ovim prostorima. Tokom protekle dvije godine intenzivna obnova Srpske pravoslavne crkve okupila je građane Kaknja, Kakanjce koji žive širom BiH i svijeta, te općinsku u kantonalnu vlasti i kaknjske privrednike oko jedne ideje – do obilježavanja stote godišnjice postojanja u potpunosti obnoviti hram Srpske pravoslavne crkve u Kaknju.

-Obnovili smo dom Božiji, mjesto gdje ćemo se Bogu moliti za sav narod i za mir svih nas, izjavio je paroh kakanjski Dragiša Cvjetković.

Svečani čin osvećenja obnovljenog hrama izvršio je i svetu liturgiju služio Mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Ovom prilikom pojedincima i institucijama koje su učestvovale u obnovi crkve dodijeljene su zahvalnice, a Mitropolit dabrobosanski parohu kakanjskom Dragiši Cvjetkoviću dodijelio je Zlatni orden Svetog Petra, najviše crkveno priznanje. Velika je to čast ali i velika obaveza, smatra paroh kakanjski.

-Ovo priznanje nije moja lična zasluga, ovo priznanje svjedoči o našem zajedništvu i našem zajedničkom radu. Pored crkve u proteklih nekoliko godina obnovljena su groblja, kapele i drugi crkveni objekti. Bez podrške naroda, bez podrške lokalne i kantonalne vlasti ja to ne bih mogao, naglasio je paroh kakanjski.

-Mi i na ovaj način nastojimo pokazati da smo otvoreni za sve i želim se zahvaliti svima koji su pomagali i koji pamažu da naša pravoslavna crkva unaprjeđuje svoj rad i svima koji pomažu našem parohu da radi za dobrobit ovdašnjeg naroda, izjavio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Obnova crkve podrazumijevala je kompletno unutarnje i vanjsko uređenje objekta, a ovim činom je još jednom potvrđeno da su ovdje čvrsto utabane staze zajedništva, poručeno je sa svečanosti osvećenja obnovljenog hrama Srpske pravoslavne crkve.

Continue Reading