Connect with us

KAKANJ

Smještajni kapaciteti na Ponijerima – neophodno sistemski urediti ovu oblast u cilju razvijanja kompletne turističke ponude

30.09.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Na području općine Kakanj u proteklom je periodu aktuelizirano pitanje turističkog potencijala naše lokalne zajednice. Otvoreno je i pitanje formiranja nove JU za turizam, ali i ponude koju Kakanj ima u smislu smještajnih kapaciteta. To se posebno odnosi na Ponijere koji su prepoznati kao prirodni biser, veliki turstički potencijal i vazdušna banja općine Kakanj i jedino skijalište u ZDK.

Turistički potencijal na području općine Kakanj postoji. Međutim, ova oblast nije dovoljno uređena. Ponijeri kao kakanjska vazdušna banja, prirodna ljepota i zimski sportski centar prepoznati su kao veliki turistički potencijal koji ovu granu privrede, uz druge turističke atrakcije, mogu značajno unaprijediti. Ipak, da bi turizam na ovom području zaista dobio jednu novu dimenziju, neophodno je sistemski urediti ovu oblast, a to se posebno odnosi na smještajne kapacitete koje nude Ponijeri.

-Ono o čemu mi imamo informaciju je objekat Eko kuće kojom gazduje JU KSC Kakanj i ru imamo nekih trideset kreveta, pored Eko kuće tu je i objekat Pansion Miki. Raspolažemo i informacijom da se na Ponijerima nalazi između 600 i 700 vikendica, ne znamo da li su registrovane ili nisu – kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

U narednom periodu Općina Kakanj će u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima pregledati ponudu smještajnih kapaciteta na Ponijerima. JU za turizam, koja je još uvijek u fazi osnivanja za zadatak će imati, između ostalog, i precizno objediniti sve ono što općina Kakanj ima za ponuditi. To se svakako odnosi i na smještajne kapacitete na Ponijerima, koji trenutno nisu nigdje evidentirani niti prijavljeni.

-Naravno tu su i drugi objekati i sve je to potrebno pregledati u skladu sa nadležnostima i ovlaštenjima Općine Kakanj te sve staviti u jednu katalošku ponudu turističkih atrakcija sa područja naše općine, a to će za zadatak imati JU za turizam. Svakako ćemo pomoći svima onima koji budu imali potencijal za razvoj seoskog turizma – kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Seoski turizam i prirodne ljepote bilo koje lokalne zajednice danas su sve traženija mjesta za odmor. Naša lokalna zajednca bogata je različitim prirodnim bogatstvima. Međutim, ozbiljniji razvoj turizma zahtijeva i registraciju svih onih koji se bave turističkom djelatnošću. Sve dok se turistička djelatnost, među kojima je i izdavanje smještajnih kapaciteta, bude obavljala „na crno“ značajnije unaprjeđenje ove oblasti i pozicioniranje Kaknja i Ponijera na turističkim mapama neće biti moguće.