Connect with us

KAKANJ

U okviru manifestacije „Salavat tebi, Poslaniče“ u Kaknju promovisana knjiga „Kako se klanja namaz“

30.09.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U okviru manifestacije „Slavat tebi poslaniče“, sinoć je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kakanj upriličena promocija knjige „Kako se klanja namaz“ autora Jusufa Džafića. U knjizi su navedeni najosnovniji propisi o namazu koji su potkrijepljeni adekvatnom argumentacijom.

Knjiga „Kako se klanja namaz“ sastoji se od deset poglavlja koja detaljno govore o namazu. Namijenjena je prvenstveno onima koji se prvi put susreću s namazom i žele da nauče kako se klanja. Također, može poslužiti i onima koji nisu sigurni u određene propise namaza te se mogu podsjetiti na njih ali i naučiti nešto novo.

-Onda dolazi glavni dio knjige od 70 stranica u kojima su opisani svi dnevni namazi, korak po korak. Tako je sabahski sunnet opisan u 33 koraka, podnevski sunnet u 57 koraka. Ima poglavlje i o vitr namazu, džuma namazu i dženaza namazu. Tako da je sve objašnjeno do najsitnijih detalja sa dokazima i argumentacijom, istakao je autor knjige Jusuf Džafić.

Rad na ovom djelu trajao je nekoliko godina, a sam autor naglašava da mu je posevetio posebnu pažnju obzirom da se radi o veoma važnom istraživanju, koje je kod čitalaca izazvalo veliko interesovanje.

-Ovo djelo je nastalo za mjesec dana, ali je priprema materijala trajala oko sedam godina. To je zapravo sažetak jednog mog većeg istraživanja. Ja sam zadovoljan reakcijom publike, mislim da će uskoro izaći i drugo izdanje knjige, dodao je Džafić.

Knjiga „Kako se klanja namaz“ promovisana je ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Austriji i Švicarskoj. Kada je riječ o autoru ovog djela, treba reći da je do sada objavio nekoliko knjiga, te oko 190 bibliografskih jedinica iz različitih oblasti. Također, objavio je i desetak znanstvenih studija i istraživanja iz oblasti historije.

Continue Reading