Connect with us

KAKANJ

Izvršenje općinskog budžeta za prvih šest mjeseci ove godine 44 posto

30.09.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Na sjednici je usvojen i rebalans ovogodišnjeg Budžeta,koji sada iznosi 36.776.773 KM. Prema izvještaju  o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci ove godine izvršenje Budžeta je 44 posto, što je ocijenjeno kao izuzetno dobar procenat.

Izvršenje budžeta Općine Kakanj za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 44 posto, što je oko 15.000.000 KM izvršenja budžeta, što se, kako je pojašnjeno iz nadležne općinske službe, smatra pozitivnim poslovnim rezultatom.

-Mi smo zadovoljni sa punjenem budžeta tokom šest mjeseci ove godine i sve budžetske obaveze su izvršene. Nadamo se da će takva situacija ostati do kraja ove budžetske godine, iako imamo najava da će pojedini prihodi biti manji od plana – izjavio je Džihad Berbić, pomoćnik općinskog načelnika.

Uz dobro punjenje budžeta po osnovu PDV-a i poreza na dohodak, zabilježeni su i negativni trendovi priliva sredstava i to po osnovu rada TE i sredstava od cestarina, a koji utiču na dinamiku realizacije infrastrukturnih projekata.

-Finansiranje naših infrastrukturnih projekata zavisi od ovih sredstava, iz tog razloga miu kasnimo sa realizacijom određenih projekata – naglasio je općinski načelnik Mirnes Bajtarević.

Na septembarskoj sjednici vijeća usvojen je i novi rebalans ovogodišnjeg opcinskog budžeta, kojim je budžet povećan za preko 200.000 KM. Budžet Općine Kakanj za 2023. godinu, sa novim rebalansom prelazi 36 miliona KM.

Continue Reading