Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličeno potpisivanje ugovora s korisnicima općinskog podsticajnog projekta „Sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme za poduzetnike i obrtnike“

30.08.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Danas je u  Općini Kakanj upriličeno potpisivanje ugovora s korisnicima općinskog podsticajnog projekta „Sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme za poduzetnike i obrtnike“. Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 50.000 KM.

Ugovore o sufinansiranju troškova nabavke mašina i opreme za poduzetnike i obrtnike potpisalo je 12 poslovnih subjekata koji svoju djelatnost obavljaju na području općine Kakanj, a koji su mašine i opremu za proizvodnju, preradu i obradu kupili u tekućoj godini. Radi se o općinskim mjerama poticaja koje za cilj imaju unaprijeđenje poduzetničkih aktivnosti u Kaknju.

-Ova privredna društva koja su potpisala ugovore, svi imaju rast u proteklih nekoliko godina. Od ovih 12 privrednih društava, njih 11 je već koristilo općinske podsticaje. Mi pratimo šta ovi subjekti rade i šta je to što mi možemo poduzet da oni budu još bolji. Nas svakako interesuje i povećanje radne snage, ali isto tako i širenje obima posla. Vjerujem da će im ova finansijska sredstva pomoći u njihovom daljem radu,  istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Na javni poziv podsticajnog programa „Sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme za poduzetnike i obrtnike“ prijavilo se oko 20 privrednih subjekata. Po okončanju javnog poziva, izvršena  je provjera svih pristiglih prijava, te je na kraju formirana konačna lista subjekata kojima su odobrena finansijska sredstva. 

-Općina Kakanj je formirala komisiju koja je zaprimila aplikacije, te je definisala tim koji je nenajavljeno obišao sve privredne subjekte koji su aplicirali i na licu mjesta se uvjerio, da li te mašine postoje tu, da li su u funkciji, da li rade i da li imaju potrebnu dokumentaciju. I sa tim podacima smo kasnije vršili bodovanje i analizu pristiglih prijava, da bi na kraju odredili konačnu listu onih koji su dobili podsticajna sredstva, kazao je Mirza Fazlić, pomoćnik općinskog načelnika.

Već godinama Općina Kakanj različitim podsticajnim programima nastoji unaprijediti razvoj privrede na području Kaknja, podržati poduzetničke ideje i otvaranje novih radnih mjesta, te poboljšati ukupan privredni ambijent u našoj lokalnoj zajednici.