Connect with us

KAKANJ

U Kraljevoj Sutjesci održan tradicionalni mevlud

25.08.20123.
ntvic.ba (A.T.)

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kakanj danas je u Kraljevoj Sutjesci upriličen tradicionalni mevlud. Ovom događaju prisustvovali su muslimani iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, te izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muftija Banjalučki Nusret ef. Abdibegović. Džumu namaz je predvodio i hutbu kazivao izaslanik muftije sarajevskog Samed ef.Omerdić.

Stotinama godina u Kraljevoj Sutjesci se održava tradicija učenja mevluda. Ovaj vjerski događaj okupi muslimane i muslimanke iz Kaknja, ali i okolnih gradova. Oni koji su danas prisustvovali učenju mevludu, ali i ostalim vidovima ibadeta, imali su priliku da oplemene svoje duše i srca, te da uživaju u ovom mjestu koje odiše duhovnošću.

Održavanje mevluda u Kraljevoj Sutjesci uvršteno je u kalendar značajnih manifestacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Glavni imam MIZ Kakanj istakao je važnost ovog dovišta, kazavši da je od presudnog značaja sačuvati tradiciju mevluda, ali i općenito vjeru.

Mevludu u Kraljevoj Sutjesci prisustvovao je i izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, muftija Banjalučki Nusret ef. Abdibegović. Ovom prilikom, muftija je uputio čestitke MIZ Kakanj na organizaciji ovog za vjernike ali i Islamsku zajednicu veoma važnog događaja.

Prije klanjanja džuma namaza predstavnici MIZ Kakani, Općine Kakanj i Rijaseta IZ u BIH posjetili su spomen obilježje u Poljanima, a noć uoći mevluda proučni su kelime-i-tevhid i zikr, te je upućena dova za sultan Mehmed Fatiha i njegove pomagače.

Na kraju je sa ovog događaja poslata poruka, da je ovo mjesto u kojem ljudi već stotinama godina traže poveznicu ne samo sa Sultanom Mehmed Fatihom nego direktno s posljednjim Božijim polasnikom, Muhamedom a.s..

Continue Reading