Connect with us

KAKANJ

Održana 24. smotra folklora “Dani Kraljice Katarine”                                          

23.10.2023. (A. T.)
ntvic.ba

Kako bi sačuvali tradiciju i običaje sutješkog kraja, hrvatska kulturna skupina „Bobovac” Čatići i ove je godine organizovala smotru folklora „Dani Kraljice Katarine“. Ova manifestacija se održava u Kraljevoj Sutjesci više od dvadeset godina i već odavno je premašila lokalne okvire.

– Ova manifestacija puno znači za Bosnu i Hercegovinu, naročito za Kakanj i za Kraljevu Sutjesku. Svake godine je sve teže organizovati ovu manifestaciju, jer iziskuje i značajna finansijska sredstva.  Ali se trudimo da sačuvamo tradiciju, istakao je za NTV Kakanj Ivo Andrić iz HFS „Bobovac“ Čatići.

Na ovogodišnjoj smotri folklora nastupila su kulturno umjetnička društva iz Kaknja, Žepča, Sarajeva, Tarčina, Kiseljaka, Bijeljine i Jajca. Učesnici su posjetiocima  predstavili tradicionalne i kulturne vrijednosti krajeva iz kojih su došli. Kulturno umjetničko društvo „Fadil Dogdibegović“ Dikan publici se predstavilo igrama iz Sarajeva.

– Predstavili smo se igrama iz Sarajeva i ovo je naš prvi nastup s ovom grupom u kojoj su svi novi članovi, kazala je za NTV IC Kakanj Hana Avdispahić, rukovodilac folklorne grupe KUD-a ikan.

Prošlo je 545. godina od njene smrti a Bosna još uvijek pamti svoju kraljicu Katarinu. Uspomenu na kraljicu Katarinu i danas čuvaju žene sutješkog kraja, koje prema predanju nose crne marame u znak žalosti za njenom tužnom sudbinom. Legenda kaže da je upravo Katarina seoske žene u Kraljevoj Sutjesci naučila vesti takve marame.

Continue Reading