Connect with us

KAKANJ

U MSŠ Kakanj upriličen ramazanski kviz za učenike iz tri kakanjske srednje škole

05.04.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Ramazan je jedinstvena prilika pored ibadeta i za organiziranje projekata i aktivnosti koje su korisne za čovjeka, posebno za mlade. U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, u Mješovitoj srednjoj školi Kakanj, upriličen je ramazanski kviz za učenike kakanjskih srednjih škola.

U ramazanskon kvizu, koji je upriličen u Mješovitoj srednjoj školi Kakanj, učestvovali su učenici iz tri kakanjske srednje škole, kao i članovi Mreže mladih MIZ Kakanj. Kviz je bio koncipiran na način da su učenici bili podijeljeni u osam grupa, te su imali zadatak da odgovaraju na pitanja iz dvije oblasti, ramazan i zekat.

-Ovo je projekat kroz koji smo željeli da kod mladih probudimo ljubav prema razumijevanju osnovnih islamskih šarta, kao što je zekat, koji je u značajnoj mjeri nepoznat, naročito mladim ljudima. Iz želje da progovorimo koju riječ više, da ih potaknemo na jedan tamičarski duh i da ih vežemo za pitanje zekata, koji je ujedno i ramazanska obaveza, spojili smo dvije teme, ramazan i zekat, istakao je za NTV IC Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ BIH.

Prema riječima Arnauta, ovaj projekat je dogovoren na predramazanskom sastanku sa imamima, te se razgovaralo o modalitetima saradnje, naročito sa mladim ljudima. Glavni imam MIZ Kakanj Zakir ef. Ljubović, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je kakanjski Medžlis prepoznat od strane Ureda za zekat i Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine za organiziranje ovog kviza. Također je naglasio da su učenici pokazali veliko interesovanje za kviz.

-U razgovoru s djecom, dobili smo povratnu informaciju da je ovo kviz, koji je njih zainteresovao, da su u proteklih dvadesetak dana mnogo toga naučili, što ranije nisu znali. Posebno ističu znanje koje se veže oko bejtul mala, obzirom da je to mnogim ljudima nepoznanica, naglasio je za NTV IC Zakir ef. Ljubović, glavni imam MIZ Kakanj.

Za učesnike kviza, ovo je bilo jedno novo iskustvo, ali i prilika da nauče nešto novo, te da se druže i razmijene iskustva. Po završetku takmičenja, dodijeljene su i nagrade najuspješnijim učenicima. Ovom prilikom za sve učenike organiziran je iftar u prostorijama MIZ Kakanj.

Continue Reading