Connect with us

KAKANJ

U MZ Bištrani u toku su radovi na rekonstrukciji ceste

04.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U MZ Bištrani u toku su radovi na rekonstrukciji ceste koja vodi prema naseljenom mjestu. Radi se o asfaltiranju dionice ceste u dužni od 130 m. Vrijednost radova koje finasira Općina Kakanj je 30.000 KM.

MZ Bištrani jedna je od najaktivnijih mjesnih zajednica na području općine Kakanj koja s ciljem poboljšanja uslova za ovdašnje mještane kontinuirano inicira i realizuje kako infrastrukturne tako i društvene, ekološke i druge značajne projekte. Trenutno su u ovoj mjesnoj zajednici u toku pripremni radovi za asfaltiranje jedne od najfrekventnijih dionica ceste odnosno lokalnom putu koji vodi prema selu Bištrani.

-Frekvencija na ovom dijelu puta jedna je od najvećih. Ovdje se nalazi organska farma Malak pa za vrijeme vikenda ovim putem prođe preko stotinu automobila. Put je oštećen a kako i ne bi kada je davno rađen i to sredstvima iz samodoprinosa. Sada se putna infrastruktura radi parcijalno, u fazama ali mi smo zadovoljni, istakao je predsj. Savjeta MZ Bištrani Mirsad Lopo.

Iz ove mjesne zajednice ističu da im dobra saradnja sa lokalnom zajednicom uveliko olakšava realizaciju projekata. Mještani često samoinicijativno organizuju uređenje i čišćenje putnog pojasa, saniranje udarnih rupa te druge ekološke akcije. I u narednom periodu planirana je jedna takva akcija.

-Poslije ovih radova planiramo da organizujemo još jednu radnu akciju u nizu. Dakle, zajedno sa mještanima planirao sam da saniramo rupe na putu i očistisimo putni pojas i na taj način olakšamo svakodevno saobraćanje naših mještana, istakao je Lopo.

MZ Bištrani u saradnji sa Malak farmom koja se nalazi na ovom području i MZ Brežani inicirala je ideju da se ovaj lokalni put, zbog velike frekvencije saobraćaja adekvatno označi odnosno da se postave odgovarajući saobraćajni znaci koji bi jednim dijelom regulisali neprilagođenu vožnju kako automobila tako i teretnih vozila.

-Tražli smo da se na ovom putu postave saobraćajni znaci i da se put adekvatno obilježi obzirom da je zbog Malak farme ovo mjesto postalo, jednim dijelom i turustičko. Turisti svoju vožnju veoma često ne prilagode uslovima na putu i do sada je bilo neko manjih saobraćajnih nezgoda, naglasio je Lopo.

I ovaj projekat je pokazatelj da mjesne zajednice u saradnji sa Općinom Kakanj mogu raditi na unaprjeđenju cestovne infrastrukture, izgradnje vodovodne i kanalizacone mreže kao i mreže javne rasvjete, te brojnim dugim projektima bitnim za našu lokalnu zajednicu..

Continue Reading