Connect with us

KAKANJ

Ova godina izuzetno teška i izazovna za pčelare

04.08.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Nepovoljne vremenske prilike u ovoj godini u mnogome su utjecale na pčelarsku sezonu i očekivane količine prinosa. Umjesto da prikupljaju med tokom ove godine, pčelari su bili prisiljeni da se  bave prehranom pčela, kako bi sačuvali pčelinje zajednice. Kako su nam kazali iz kakanjskog Udruženja pčelara „Bagrem“, unatoč svim problemima s kojima su se suočavali, uspjeli su ostvariti određene količine prinosa, što će im mnogo značiti za sljedeću pčelarsku sezonu.  

Iz godine u godinu, pčelari se suočavaju sa sve većim izazovima u proizvodnji meda. To se posebno odnosi na klimatske uslove koji su u velikoj mjeri uzročnici loše pčelarse sezone.

Ova je godina obilovala kišovitim vremenom u periodu kada je bilo neophodno sunčano vrijeme za pčelarenje. Uzimajući u obzir sve okolnosti, iz Udruženja pčelara „Bagrem“ Kakanj ističu da su ipak uspjeli koliko toliko spasiti ovu pčelarsku sezonu i ostvariti određene količine prinosa.

-Ove godine nismo se nadali velikim količinama prinosa meda, ali eto uspjeli smo nešto prikupit. Neki su uspjeli da odrade svoj posao na pozitivnoj nuli, a većina nije. Ko je bio sa pčelama u nizini, vrlo je kratko trajala ta paša. Onda ni pčele nisu bile dovoljno razvijene i sve je to utjecalo na prinose, istakao je Muvedin Vehab, predsjednik Udruženja građana pčelara „Bagrem“ Kakanj.

Prema riječima Vehaba, s obzirom na okolnosti i sve probleme koji su pratili pčelare u ovoj pčelarskoj sezoni, posebnu pažnju su posvetili zaštiti i prehrani pčela.

-Tako da je bilo maltene spašavanje pčela. Poslije kiša je naglo ugrijalo i bilje i cvijet preko 32 stepena celzijusa ne daje nektar, tako da je bilo i takvih problema. Međutim, spasile su nas planine i oni koji su svoje pčele vozili na planine na ispaše, imali su neki rezultat, zaključio je na kraju Vehab.

Naš sagovornik na kraju je istakao da slijedi najvažniji period u pčelarstvu, mjesec august u kojem pčelari vrše pripreme za zazimljavanje pčelinjih zajednica, kako bi spremno dočekali proljeće i novu pčelarsku godinu.

Continue Reading