Connect with us

RELIGIJA

U okviru obilježavanja sjećanja na najistaknutijeg zeničkog vakifa Hajdara Bajrambašića i Dana vakifa u prostorijama Muftijstva zeničkog upriličen svečani prijem za istaknute vakife s područja Muftiluka zeničkog

13.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U okviru obilježavanja sjećanja na najistaknutijeg zeničkog vakifa Hajdara Bajrambašića i Dana vakifa u  prostorijama Muftijstva zeničkog danas je upriličen svečani prijem za istaknute vakife s područja Muftiluka zeničkog. Bračni par, Hrvić Sulejman i Azra iz MIZ Tešanj dobitnici su priznanja „Vakifi godine“.

Izdvojiti dio svoje imovine i uvakufiti je svom medžlisu i njenim džematlijama na korištenje odlika je velikih i plemenitih ljudi. Svjesni činjenice da je Gospodar taj koji daje nafaku bračni par, Sulejman i Azra Hrvić iz Tešnja u svojoj lokalnoj zajednici poznati su kao čestiti i dobronamjerni ljudi. Protekle godine u džematu Vukovo, MIZ Tešanj uvakufili su zemljište na kojem je izgrađena imamska kuća, dok će drugi dio zemljišta biti kultivisan.

-Hvala Uzvišenom Allahu na blagodatima koje je pružio meni i mojoj porodici da imamo priliku činiti dobra djela. Poručio bih svim muslimanima da udjeljuju jer Allah dž.š. za svako dobro djelo nagrađuje, istakao je Sulejman Hrvić, dobitnik priznanja „Vakif godine“.

-Molim Allaha dž.š. da nam podari zdravlja pa da i u budućnosti dajemo još više i bolje, istakla je Azra Hrvić.

Na svečanom prijemu za vakife sa područja Muftijstva zeničkog, Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević podsjetio je na nemjerljiv doprinos najistaknutijeg zeničkog vakifa Hajdara Bajrambašića poznatijeg kao hadžija Mazić, koji je 1940. godine uvakufio ono što je bilo najvrijednije u njegovom imetku. Riječ je o hadži Mazića kući koja je danas administrativno sjedište Muftijstva zeničkog.

-Muftijstvo zeničko je u znak zahvalnosti svim istaknutim vakifima odredilo nagradu Vakif godine, u sjećanje na ovaj događaj. Ova nagrada koju Muftijstvo dodjeljuje na prijedloge medžlisa na našem prostoru ima dvostruko značenje, afirmirati one koji čine dobro, te pohvaliti one koji su uz Rijaset IZ u BIH, naglasio je muftija Dizdarević.

– Mi u Islamskoj zajednici nastojimo promovisati vakuf kao ljudsku potrebu da vakifi sebe ugrade i daju za potrebe brojnih korisnika koji će živjeti nakon njih, te da ostanu u trajnom sjećanju ljudi, a sebi obezbijede nagradu na budućem svijetu, istakao je dr. Senaid Zajimović- dir. Vakufske direkcije IZ u BIH.

Prilika je ovo bila da se afirmiraju i javno pohvale čestiti ljudi, vjernici koji su dali i daju svoj doprinos Islamskoj zajednici jer uvakufiti dio svoje imovine na korištenje drugima,trajno je dobro i odraz shvatanja da je sve na ovom svijetu prolazno. Upravo ovi vakifi su jedan od pokazatelja ljepote Islama koja se živi i njeguje na našim prostorima.

Continue Reading