Connect with us

ZE-DO KANTON

Zalaganja za zaštitu prirodnih vrijednosti: Zenički Smetovi jedna su od lokacija budućeg zaštićenog područja Babina – Tvrtkovac

13.02.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Za zaštitu prirodnih, kulturnih i historijskih vrijednosti kojima obiluje Bosna i Hercegovina, zalažu se članovi brojnih nevladinih organizacija i udruženja. Jedno od takvih je i planinarsko sportsko društvo „Poštar“ iz Zenice. Kroz različite aktivnosti učestvuju u realizaciji inicijative za proglašenje parka prirode Babina-Tvrtkovac kod Zenice.

Zenički Smetovi jedna su od lokacija budućeg zaštićenog područja Babina-Tvrtkovac. Najviši vrh ove planine je 1025 metara nadmorske visine. Pored prirodnih ljepota, izuzetnih pejzaža i čistog zraka, Zeničanima je ovo omiljeno izletište jer posjeduje uređene pješačke staze, odmarališta te sportske terene i igrališta za djecu. Velika prednost Smetova za građane je to što su od središta Zenice udaljeni samo oko 8 kilometara. Nerijetko ovdje borave članovi planinarskih društava i ostalih nevladinih organizacija, koji podržavaju inicijativu o zaštiti lokacija budućeg parka prirode.

-Svim Zeničanima su Smetovi prva asocijacija na izletište, ovdje dolaze građani u velikom broju od onih  najmlađih do penzionera. Prelijepa priroda, stotine kilometara prirode koja nažalost u mnogim segmentima nije zaštićena na pravi način, zbog toga je ova inicijativa koja postoji duže vrijeme  o zaštiti ovog područja, a koju zagovaraju Eko forum i Eko Tvrtkovac, odlična i nadam se da će što prije ugledati svjetlo dana, izjavio je za NTV IC Kakanj Jasmin Imamović, član Upravnog odbora PSD „Poštar“ Zenica.

Iako se još uvijek čeka na usvajanje inicijative o zaštiti ovog područja, građani Zenice ali i drugih općina dolaze na omiljena izletišta te slobodno  vrijeme provode u prirodnim ljeppotama ovog kraja. Najmlađi posjetioci lokacija budućeg parka prirode zabavu mogu pronaći u adrenalinskom parku, i sportskim terenima. Elmedin Softić, jedan je od najmlađih članova planinarskog drustva Poštar, planinarstvo je zavolio zahvaljujući dedi s kojim često ide na pohode.

-Svaki vikend idem sa dedom, idemo na Janjičke vrhove, na Smetove, ovdje imamo i igralište za nogomet i adrenalinski park, gdje volim provoditi vrijeme, rekao je Elmedin Softić, član PSD „Poštar“ Zenica.

Stavljanje pod zakonsku zaštitu prirodnih i kulturno historijskih bogatstava ovog kraja, za zeničke  planinare značilo bi nove edukacije i realizaciju novih projekata.

-Značilo bi mnogo, sva naša planinarska društva kroz jedno takvo organizovanje mogla bi se priključiti Evropskoj porodici kroz različite projekte, kroz različite edukacije, i ono što mi kao planinari i planinarski Savez BiH treba da radimo jeste da aktivno lobiramo da se ovakvi projekti što više podržavaju u zajednicama gdje su oni neophodni, istakao je Imamović.

 PSD “Poštar“ Zenica je osnovano 1972.godine i od tada djeluje kako na području Zenice tako i cijele Bosne i Hercegovine . Društvo okuplja preko 170 članova, zaljubljenika planinarenja i pješačenja u prirodi, koji nerijetko slobodno vrijeme provode u planinarskom domu „Jedinci“  koji se nalazi na Humu kod Kaknja. Članovi su grupe BiH eksploreri sa kojima učestvuju na različitim pohodima ne samo u BiH već i u zemljama regije i svijeta.

Continue Reading