Connect with us

ZE-DO KANTON

U ovoj godini planirano je ulaganje oko 60.000 KM za opremanje i rad profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj

07.02.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Na januarskoj sjednici OV Kakanj usvojen je program rasporeda i utroška planiranih sredstava od naknada za vatrogastvo u 2024. godini. Tim programom, u ovoj godini planirano je ulaganje oko 60.000 KM za opremanje i rad profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj.

Kontinuiranim ulaganjima u jačanje materijalno tehničkih sredstava profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj, općina Kakanj nastoji unaprijediti kvalitet njihovog rada. Na osnovu usvojenog programa rasporeda i utroška planiranih sredstava od naknada za vatrogastvo na 36 sjednici Općinskog vijeća Kakanj, u 2024. godini planirana su sredstva u iznosu od 60.000 KM za profesionalnu vatrogasnu jedinicu Kakanj. 

-Otprilike radi se o cifri od 60.000 KM koje se tokom godine ulažu u osposobljavanje i obuku prije svega naših profesionalnih vatrogasaca, zatim za nabavku njihovih uniformi. Ali isto tako i za druge potrebe, kao što smo prošle godine nabavili dva raspuhivaća koja se koriste prilikom gašenja požara, istakao je za NTV IC Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Kako ističe načelnik Općine Kakanj, u ovoj godini planiraju uložiti i finansijska  sredstva u značajnije projekte, koji se odnose na rad i funkcionisanje profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj.

-Pored toga, svakako da su i značajna sredstva nula pet takozvana gdje ulažemo u značajnije projekte. Tako smo u prošloj i predprošloj godini nabavili jedno vatrogasno vozilo, prošle godine kombi. I u ovoj godini je planirano izdvajanje 140.000 KM za nabavku jedne nove cisterne, koja će služiti našim vatrogascima radi bržeg dolaska do samog mjesta požara i brže intervencije, dodao je načelnik Bajtarević.

Iz Općine Kakanj poručuju da će nastaviti sa opremanjem profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj, kako bi što adekvatnije mogli odgovoriti trenutnim zadacima i obavezama.

Continue Reading