Connect with us

ZE-DO KANTON

Vlada ZDK i Sindikat dogovorili povećanje plate državnim službenicima i namještenicima u organima uprave i pravosuđu za 9,5 posto

07.02.2024.
ntvic.ba

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i sindikalne organizacije državnih službenika i namještenika u organima uprave i pravosuđa ovog kantona postigli su dogovor o povećanju osnovice sa 379,5 na 415 KM, kao i povećanju naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto, počevši od 1. januara ove godine, saopšteno je iz Press službe ZDK.

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnih ustanova u FBiH izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju osnovice za oko 9,5 posto, naglasivši da je postignuta saglasnost da se naknadno odgovarajućim aneksima kolektivnog ugovora pokuša poboljšati materijalni položaj namještenika u ovom kantonu.

-Moram istaći da sa novim premijerom i ministrima imamo izuzetnu saradnju i ovo je jedan pravi put kako da se riješe otvorena pitanja te usklade plate sa rastom indeksa potrošačkih cijena. Siguran sam da ćemo u narednom periodu imati jako dobru saradnju kako bismo poboljšali status svih zaposlenika u organima uprave ovog kantona – rekao je Kurtović.

Premijer Nezir Pivić rekao je da je ovim sastankom završena serija razgovora sa svim sindikatima zaposlenih koji primaju platu iz budžeta te da je sa svim sindikatima dogovoreno poboljšanje materijalnog položaja.

-Jako mi je drago da smo imali priliku i da smo pronašli načina i mehanizma da se svim zaposlenim značajno poveća plata. Kao što sam rekao i ranije, tražit ćemo, u skladu s tim, veću odgovornost i kvalitetniji rad svih zaposlenika i da pružimo što kvalitetniju uslugu našim građanima – rekao je premijer Pivić.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić naglasio je da je Vlada posvećena socijalnom dijalogu i kontinuiranom unapređenju materijalnog položaja zaposlenih kao i stvaranju što kvalitetnijih uslova rada.

-Izuzetno mi je drago zato što drugi bolje govore o našim djelima i što su nas sindikati prepoznali kao lidere u socijalnom dijalogu. Nadam se da ćemo nastaviti pratiti ovakav trend i u skladu s mogućnostima pratiti rast životnih troškova stanovništva.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prošlog mjeseca potpisala novi kolektivni ugovor za zaposlene na Univerzitetu u Zenici, kojim su plate povećane linearno za 250 KM a maksimalna naknada za prevoz sa 250 na 350 KM, a potom je usaglasila povećanje plata zaposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju, koje su trenutno najveće u FBiH.

Povećanje platne osnovice na 415 KM, dogovoreno sa sindikatima policije te državnih službenika i namještenika u MUP-u, organima uprave i pravosuđu trenutno je najveća od svih kantona u FBiH, bit će konkretizovano potpisivanjem odgovarajućih sporazuma nakon provođenja procedure na Vladi ZDK-a.